Zeci de oameni din Ocna Mureş, Alba, acolo unde înainte de Crăciun s-a rupt pământul şi a înghiţit un supermarket, îşi pun zilnic viaţa în pericol încercând să culeagă diverse produse care plutesc la suprafaţa craterului.

În câteva rânduri, a fost nevoie chiar de intervenţia autorităţilor pentru a salva oamenii care riscau să piară înghiţiţi de saramura în care a dispărut supermarketul Plus din Ocna Mureş. În fiecare zi, localnicii vin la groapă şi încearcă să prindă din produsele care ies la suprafaţă şi care, în urmă cu câteva săptămâni, erau aşezate ordonat pe rafturile magazinului.

Cei mai mulţi sunt ţigani care pescuiesc bunurile şi apoi încearcă se le vândă trecătorilor chiar la marginea craterului. Nu se pune problema de furt, pentru că marfa a fost abandonată, nimeni nu o mai revendică după dezastru, însă este vorba de vieţi omeneşti în pericol.

Au fost aduşi agenţi de pază

Primăria a pus câţiva agenţi de pază să asigure zona, însă aceştia sunt puţini, iar cei care vin la “groapa cu bunătăţi” sunt foarte mulţi. Edilii mai spun că reprezentanţii magazinului Plus şi cei ai Salinei ar trebui să asigure paza gropii, ca amărâţii să nu se mai aventureze după bunuri.

“Tot mai mulţi oameni, în special rromi, adună resturile din groapă, în timp ce alţii încearcă să le vândă chiar de pe marginea acesteia. Mai mult, şi-au chemat, se pare, rudele. Avem informaţii că mulţi rromi vin cu trenul în oraşul Ocna Mureş şi se îndreaptă spre «groapa cu bunătăţi ». Cei câţiva agenţi de pază nu pot face faţă situaţiei”, a declarat Augustin Drăguţ, primarul din Ocna Mureş, pentru ocnamures.ro.

Fotografii: Mihai Şoica, EVZ

La Arad, vârstnicii îşi vând murăturile

Sărăcia îi determină pe câţiva vârstnici din Arad să renunţe până şi la murăturile puse toamna trecută. Pe tejghelele din pieţe, tot mai des apar borcane cu zacuscă sau cu legume murate.

Compoturi, zacuscă, murături, hrean ras şi alte bunătăţi puse ca provizii pentru iarnă, toate pot fi găsite la discreţie pe tarabele din pieţele arădene. Asta pentru că bătrânilor nu le mai ajung banii din pensie şi şi-au scos la vânzare conservele puse de astă-toamnă, pentru un ban în plus.

Un borcan costă cel puţin 5 lei

Tanti Maria are 72 de ani şi a muncit la o fabrică din oraş, de când se ştie. Poştaşul îi aduce acasă doar 700 de lei pe lună, iar ca să supravieţuiască şi să îşi plătească cheltuielile trebuie acum să vândă compoturile din cămară. Ca ea sunt zeci de bătrâni din Arad.

“Nu e uşor, nu m-am gândit că o să ajung vreodată aici. Am la vânzare compoturile, zacusca, dar nu de fiecare dată reuşesc să le dau”, ne-a mărturisit Tanti Maria. Preţurile nu sunt mari, între 5 şi 10 lei pe borcan.

Încă un protest cu mărunţiş la benzinărie

Zeci de şoferi au blocat, ieri, activitatea unei benzinării din Galaţi, alimentând de la pompe cu maximum un litru de carburant, pe care îl plăteau cu mărunţiş.

Maşinile care au participat la acţiune aveau pe parbriz un afiş în care cereau ca preţul benzinei să fie corelat cu salariul din România. În plus, autoturismele aveau doliu. “Am pus doliu deoarece vor muri maşinile în parcare, din cauza lipsei banilor de combustibil”, a spus Vlad, unul dintre şoferi. Chipurile din neatenţie, tinerii “au mai scăpat” şi banii mărunţi pe jos şi au pierdut ceva timp căutându-i în zăpadă. (Maria Romaniţă)

Salariul mediu per număr de litri de benzină:

SUA: 3.698 litri
Italia: 923 litri
România: 236 litri

Veştile proaste continuă

Ţigările se scumpesc cu 30 de bani

Fumătorii ar putea fi nevoiţi să scoată ceva mai mulţi bani din buzunar pentru un pachet de ţigări. Compania British American Tabacco (BAT), producătoare a mărcilor Kent, Pall Mall, Dunhill etc., a anunţat că va scumpi ţigaretele cu 30 de bani, începând cu 17 ianuarie. Phillip Morris şi Japan American Tabacco nu au anunţat scumpiri pentru acest început de an.

Guvernanţii taie iar din banii pentru mame

Femeile care nasc al doilea copil în timpul concediului de creştere a bebeluşului primesc mai puţini bani decât până acum. Noile norme de aplicare a legii concediului de maternitate stabilesc faptul că, dacă mama naşte din nou fiind încă în concediu de creştere a copilului, ea nu va primi şi a doua indemnizaţie la valoare întreagă, ci va lua maximum 600 de lei.

De la 1 ianuarie 2011, mămicile trebuie să aleagă dacă vor sta în concediu un an cu o indemnizaţie de cel mult 3.400 de lei pe lună sau timp de doi ani, în care vor primi cel mult 1.200 de lei pe lună. Mai mult, ele trebuie să se decidă încă dinainte de naştere ce tip de concediu aleg.

Iată ce consideră Guvernul că înseamnă bogăţia!

Şirul absurdităţilor continuă! După ce guvernanţii au hotărât că gospodăriile cu două televizoare nu vor mai primi ajutor de încălzire, autorităţile continuă să uimească.

Familiile şi persoanele singure care au în proprietate aparate de filmat, combine audio-video, maşini de tricotat sau cazane pentru făcut rachiu riscă să nu mai beneficieze de ajutorul minim garantat.

Respectivele bunuri nu sunt considerate de strictă necesitate pentru o familie, iar guvernanţii consideră că posesorii acestora nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi ajutor financiar de la stat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News