Cartoful a devenit a doua pâine a românului. Dar nu, nu pentru că ne-ar plăcea să avem cartofi peste cartofi pe masă şi dimineaţa, şi la prânz şi la cină, ci (mai ales) din cauza nivelului scăzut de trai. Un sfert dintre români trăiesc cu mai puţin de 15 lei pe zi şi intră în categoria celor 1,2 miliarde de pământeni care supravieţuiesc, potrivit Băncii Mondiale, într-o sărăcie lucie.
“Cu alocaţia copiilor mă duc la magazin, iau un sac de cartofi, un sac de faină, un sac de ceapă şi gata banii. Şi trăim o lună de zile”, spune cu amărăciune Marcel Ciobanu. Conform statisticilor, într-un singur an, fiecare dintre noi mănâncă aproape 95 de kilograme de cartofi şi vreo 200 de pâine.
Şi, într-adevăr, dacă e să ne uităm la preţurile alimentelor, e de înţeles de ce pâinea şi cartofii sunt mâncarea de bază a românilor – trei mese pe zi cu cartofi, de exemplu, costă cât un kilogram de carne, adică vreo 15,5 lei. Din fericire, cartoful s-a ieftinit foarte mult faţă de anul trecut.
Mâncarea ne arde cel mai tare la buzunar
Aproape trei sferturi din veniturile românilor se duc pe mâncare şi plata facturilor, arată datele statistice. Dintre alimente, în ultimul an, cel mai mult s-au ieftinit cartofii, zahărul şi uleiului. Am plătit mai puţin decât în luna decembrie din 2013 şi pe energie electrică, combustibili şi energie termică. Am avut parte însă şi de scumpiri pe parcursul anului trecut. Cel mai mult a crescut preţul la miere, fasolea boabe şi băuturile spirtoase.
Mai scumpe sunt şi ţigările, serviciile poştale şi îngrijirea medicală. Rata inflaţiei, indicatorul care măsoară creşterea preţurilor, a atins, în decembrie 2014, cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani – 0,83%, iar creşterea medie a preţurilor pe întregul an a fost de 1,1%. Dacă alimentele s-au ieftinit în ultimul an cu 0,4%, la mărfurile nealimentare preţurile sunt mai mari cu 1,25%, iar tarifele la servicii au urcat cu 2,25%.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro