România își petrece sărbătorile în stare de alertă, la fel ca multe alte țări, din cauza pandemiei COVID-19. Asta înseamnă că mai multe restricții sunt în vigoare.

„Cum va fi de Crăciun? Am discutat măsurile și pot să vă spun următoarele lucruri: nu vom introduce restricții noi, însă restricțiile care sunt acum în vigoare rămân toate în vigoare, ele sunt obligatorii, nu este ceva opțional”, a declarat astăzi președintele.

Deci care sunt restricțiile pe care trebuie să le respectăm în această perioadă?

Fără vizite sau plimbări după ora 23:00

Potrivit hotărârii de prelungire a stării de alertă din 14 decembrie circulația între orele 23:00-05:00 este interzisă. Pot părăsi locuința cei care au un motiv bine întemeiat. Adică cei care trebuie să ajungă la locul de muncă, cei care au nevoie de asistență medicală sau trebuie să cumpere medicamente.

Totodată, masca de protecție este obligatorie atât în spațiile deschise, cât și în cele închise.

Sursa foto: EPA

Fără petreceri de Crăciun

Anul acesta autoritățile i-au îndemnat pe români să evite întâlnirile cu multe persoane pentru a evita răspândirea virusului.

”Ieşim pe balcon, ne uităm pe geam, ne uităm la televizor, unii sunt convins că vor coborî în faţa blocului, dar va trebui să fie cu mască, pentru că asta este regula în spaţiul public. Dar nu petreceri şi nu concerte şi aşa mai departe. Acest lucru se ştie că nu va fi posibil”, declara în urmă câteva zile Raed Arafat, șeful DSU.

De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică amintește într-un comunicat transmis astăzi că organizarea evenimentelor private
și participarea la acestea sunt interzise.

Vizite cu masca pe față

Dacă totuși facem vizite, este recomandat să purtăm masca de protecție în permanență.

„Dacă vin oameni din altă casă, cu care nu stai de regulă, cu excepţia momentului în care se mănâncă – şi unde trebuie totuşi să se păstreze o distanţă – purtarea măştii”, a declarat Raed Arafat, marți.

Sursa foto: Profimedia

Masa de Crăciun, în familie

„Un Crăciun în grup restrâns, fără o mare reuniune de familie, este, fără îndoială, „cea mai bună opţiune”, transmit autoritățile.

„Rămâne recomandarea să nu existe astfel de întâlniri, pentru că astfel de întâlniri pot expune şi persoanele în vârstă, pot expune şi persoanele apropiate şi pot să ducă o parte din aceste persoane în spitale şi poate chiar în stare foarte gravă.(…) Să nu ne punem cu virusul”, a transmis în urmă cu câteva zile Raed Arafat.

Sursa foto: EPA

Liber la slujbele de Crăciun

S-a stabilit aşadar că uşile bisericilor să rămână deschise în zilele de sărbătoare pentru credincioşi.

Astfel încât credincioşii vor putea participa la liturghiile de Crăciun şi de Anul nou în interiorul lăcaşurilor de cult. Şedinţa a venit după ce Comisia Europeană a recomandat ca preoţii să transmită slujbele de sărbători pe internet ori la televizor sau la radio pentru a se evita aglomeraţia şi riscul apariţiei unui al treilea val de infectări.

În primul rând, credincioşii vor păstra în interior o distanţă de doi metri, afară de un metru şi jumătate şi vor avea masca de protecţie care să le acopere atât gura, cât şi nasul. Tot în ghid se specifică şi faptul că preoţii trebuie să se asigure că sunt dezinfectate toate obiectele şi suprafeţele comune la care ajung oamenii.

Urmărește-ne pe Google News