Sfântul Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului (582-595), a trăit în vremea împăraților Justin al II-lea (565-578), Tiberiu al II-lea (578-582) și Mauriciu (582-602). Patriarhul Eutihie al Constantinopolului l-a povățuit să îmbrace haina monahală. După mutarea Patriarhului Eutihie la Domnul, Ioan a fost ales Patriarh în locul lui. I se spune postitorul, pentru viața lui de postiri și rugăciuni necurmate. Pentru aceasta Dumnezeu l-a învrednicit cu darul săvârșirii minunilor și al proorocirii. A fost îngropat în Biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol.

Sfântul Mamant s-a născut într-o familie de creștini, de rang nobiliar. Părinții săi, în timpul împăratului Aurelian (270-275), au fost denunțați că nu se închină zeilor și au fost închiși în vremea în care Rufina, mama Sfântului Mucenic, era însărcinată. Au murit amândoi părinții în temniță, mama sa după ce a născut. Copilul a fost luat spre creștere de o femeie pe nume Amia, fiind crescut cu multă grijă. La vârsta de cincisprezece ani, după moartea mamei sale adoptive, a fost denunțat că nu participă la cultul păgân, fiind prins și arestat.
A sfârșit mucenicește, lovit cu o oiște de către unul din cei care se înverșunaseră împotriva Sfântului Mamant pentru faptul că acesta nu vroia să jertfească zeilor.

SĂRBĂTORI RELIGIOASE 2 septembrie

Calendarul Ortodox:Sf. Mc. Mamant; Sf. Ier. Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului
Calendarul Greco-catolic: Sf. m. Mamant; Sf. patr. Ioan Postitorul al Constantinopolului
Calendarul Romano-catolic: Fer. Ingrid, călug.

Urmărește-ne pe Google News