Sfântul Onisim a fost sclav în Colose, Frigia, la unul din demnitarii acestei cetăți, pe nume Filimon. Fugit de la stăpânul său, Sfântul Onisim a fost mesagerul Sfântului Apostol Pavel, ducând de la Roma la Colose o scrisoare care se află cuprinsă în Noul Testament sub titlul „Epistolă către Filimon”.
În scrisoare, printre altele, Sfântul Pavel îl roagă pe Filimon să-l primească pe Onisim nu ca pe un rob, ci ca pe un frate iubit și ca pe însuși Pavel: „Pentru dragoste, îți fac mai degrabă o rugăminte. Așa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum și pus în lanțuri pentru Iisus Hristos, te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanțuri, Onisim, cel ce altădată nu-ți era de folos, dar acum și ție și mie de folos, pentru aceasta ți l-am trimis, pe el însuși, adică inima mea; primește-l” (Ep. Fm 1, 9, 10, 11, 12).
Sfântul Onisim a fost pus în libertate de stăpânul său și s-a întors la Roma, unde a slujit sfinților apostoli, până la sfârșitul lor. Apoi a plecat din Roma, a străbătut multe cetăți și țări propovăduind pe Hristos în Spania, Carpetania, Colose, Patra.
În cel din urmă a ocupat scaunul episcopal din Efes, după Sfântul Timotei și după Sfântul Ioan Evanghelistul. A fost ucis în timpul împăratului Domițian (81-96), fiind decapitat.
Sfinţi pomeniţi pe 15 februarie:
Calendarul Ortodox
Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior
Calendarul Greco-catolic
Sf. ap. Onisim
Calendarul Romano-catolic
Sf. Claudiu de la Colombičre, pr.
Sursa foto: doxologia.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro