Originară din cetatea Alexandria, Egipt, Sfânta Ecaterina provenea dintr-o familie de rang înalt, beneficiind în acest fel de multe privilegii. Era foarte frumoasă și foarte cultivată: știa foarte bine limbile greacă și latină, avea cunoștințe temeinice de astronomie și de oratorie.
Sfânta Ecaterina a trăit în timpul împăratului Maximian Daia (305-314) și pentru că era creștină, a fost întemnițată și supusă la chinuri grele.
Apărând cu tărie creștinismul, Sfânta Ecaterina a fost adusă în fața unui consiliu de cincizeci de filosofi însărcinați de împărat să o determine să se închine zeilor. Dar spre mânia împăratului, toți filosofii acelei adunări au fost convertiți și au îndurat apoi moarte martirică împreună cu mulții alți care au fost aduși la credința creștină prin înțelepciunea acestei minți luminate a Sfintei Ecaterina.
În cele din urmă, Sfânta Ecaterina a fost supusă în continuare torturilor, primind cununa muceniciei prin zdrobirea de fiarele ascuțite a patru roți prinse pe aceeași osie. De aceea, Sfânta Muceniță Ecaterina este reprezentată în icoane ținând în mână o roată. Împărăteasa a plâns văzând felul cum a pătimit Sfânta Ecaterina și mărturisind pe Mântuitorul Hristos a fost și ea martirizată.
Tot astăzi este pomenit Sfântul Mare Mucenic Mercurie, care a trăit în timpul împăraților Deciu (249-251) și Valerian (251-260). Când aceștia au pornit persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Mercurie făcea parte din legiunea Martenses (adică a zeului Marte), sub conducerea generalului Saturnin din Armenia Mare.
Sfântul Mercurie s-a remarcat prin faptele sale de vitejie, încât împăratul Deciu l-a chemat și i-a oferit daruri multe, avansându-l chiar general. La câteva zile după aceea, împăratul Deciu l-a pus să jertfească zeilor drept mulțumire. Atunci, Mercurie a răspuns că nu a câștigat biruința cu ajutorul zeilor neputincioși, ci cu al lui Hristos. În urma acestei mărturisiri, Mercurie a fost supus supliciilor și în cele din urmă a suferit moarte martirică, fiind în vârsta de 25 de ani.