Printre angajații care au demisionat se numără lucrători în administrațiile municipale, tribunale, poliție, precum și angajați în parlament și în guvernul din Pristina.

Discuția de lungă durată privind plăcuțele de înmatriculare a alimentat tensiunile dintre Serbia și fosta sa provincie Kosovo, care și-a câștigat independența în 2008 și găzduiește o mică minoritate etnică sârbă din nord, susținută de Belgrad.

În urma unei întâlniri a reprezentanților politici sârbi din nordul Kosovo, ministrul Comunităților și Retururilor Goran Rakic ​​a declarat că își dă demisia din funcția sa în guvernul de la Pristina, alături de 50.000 de minoritari sârbi angajați la stat.

Rakic ​​a spus că vor lua în calcul întoarcerea la lucru doar dacă Pristina elimină ordinul de schimbare a vechilor numere de înmatriculare sârbe pentru mașini, care datează din anii 1990, cu plăcuțele kosovare.

Ei au cerut, de asemenea, formarea unei uniuni a municipalităţilor sârbe, care să ofere districtelor cu majoritate sârbă o mai mare autonomie, a spus el.

Prim-ministrul Albin Kurti i-a îndemnat pe sârbi să nu „boicoteze sau să abandoneze instituţiile din Kosovo”.

„Ei ne servesc pe toți, pe fiecare dintre voi. Nu cădeți pradă manipulărilor politice și jocurilor geopolitice”, a adăugat Kurti într-o postare pe Facebook.

Un oficial al Ministerului de Interne, care a vorbit sub anonimat, a declarat pentru Reuters că unele unități de poliție prelungesc turele cu până la 12 ore pentru a compensa absența ofițerilor sârbi.

NATO, gata să intervină

NATO, care are încă aproximativ 3.700 de militari pentru a menține pacea fragilă, le-a cerut Pristinei și Belgradului să dea dovadă de prudență și să prevină escaladarea.

„NATO rămâne vigilentă și gata să intervină în cazul în care stabilitatea este pusă în pericol”, a scris pe Twitter secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, după ce a vorbit cu reprezentantul Uniunii Europene pentru Kosovo și Serbia, Miroslav Lajcak.

Guvernul kosovar a declarat că va începe să emită amenzi luna aceasta șoferilor sârbi care folosesc plăcuțe vechi de dinainte de independență și că va confisca vehiculele cărora nu le-au fost schimbate numerele de înmatriculare până pe 21 aprilie 2023.

Principalii susținători ai Kosovo, Statele Unite și Uniunea Europeană, l-au îndemnat pe Kurti să amâne pentru încă 10 luni punerea în aplicare a hotărârii plăcuțelor auto, dar el a refuzat.

Urmărește-ne pe Google News