Serbia încearcă astfel să păstreze un echilibru între aspirațiile sale europene, parteneriatul cu NATO și apropierea sa religioasă, etnică și politică de secole cu Rusia, notează sursa citată.
Aproximativ 4.000 de persoane s-au adunat vineri în fața unei statui a țarului rus Nicolae al II-lea din centrul Belgradului, unde au cântat imnuri rusești și sârbe și au salutat cele două țări ca națiuni surori.
„Este vorba despre salvarea omenirii. Aceasta este o luptă între bine și rău și știm, slavă Domnului, că mama Rusia va învinge”, a declarat un bărbat în vârstă, fluturând un steag rusesc.
Și un tânăr care purta o șapcă inscripționată cu o stea roșie a spus că a venit să participe la marș pentru că spijină toate acțiunile Moscovei.
„Acesta este singurul lucru corect care trebuie făcut”, a spus el.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6La manifestație au participat și membri locali ai clubului de motociclism „Lupii de noapte” din Rusia, despre care se știe că au legături strânse cu Vladimir Putin și o istorie de lupte în Ucraina de partea separatiștilor pro-ruși în timpul crizei din Crimeea din 2014 și al conflictului din regiunea Donbas.
În Serbia vor avea loc alegeri prezidenţiale, parlamentare şi locale la începutul lunii aprilie, iar președintele Aleksandar Vucic încearcă să păstreze sprijinul cetățenilor proruși, precizează jurnaliștii Reuters.
În acest context, Vucic a subliniat în ultimele zile în repetate rânduri sprijinul de lungă durată al Moscovei în cadrul ONU, unde a refuzat să recunoască independența fostei provincii separatiste a Serbiei, Kosovo.
Vucic i-a transmis vineri ambasadorului Ucrainei în Serbia că Belgradul respectă dreptul internațional și integritatea teritorială a Ucrainei și că este pregătit să ofere ajutor umanitar și să accepte refugiați.
Serbia, care se bazează pe Moscova pentru nevoile sale energetice, s-a alăturat, de asemenea, condamnării de către Adunarea Generală a ONU a atacului Rusiei în Ucraina, dar a refuzat să introducă sancțiuni împotriva Moscovei.
Există însă și sârbi care sprijină Ucraina. La începutul acestei săptămâni, zeci de oameni au protestat față de invazia Rusiei la ambasada Moscovei, astfel de acțiuni fiind așteptate și în weekend.
Vineri seară, sute de mii de oameni au ieșit în stradă în mai multe capitale pentru a protesta anti-Putin și pentru a-și arăta susținerea față de Ucraina atacată. Cele mai impresionante manifestanții au avut loc la în Praga și Tbilisi.
Într-un mesaj adresat protestatarilor din marile orașe europene, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut susținere pentru țara sa.
„Aș dori să fac un apel să nu tăceți. Aș vrea să ieșiți în stradă și să susțineți Ucraina, să ne susțineți eforturile și să ne susțineți lupta pentru că dacă Ucraina nu va rezista, Europa nu va rezista. Dacă noi vom cădea, voi veți cădea, așa că vă rog să nu tăceți, să nu închideți ochii la asta”, a spus Zelenski.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto: EPA
Vezi şi locuri de vizitat în Belgrad!