Aproape 60 de sarcofage en perfectă stare de conservare au fost descoperite în necropola Saqqara, la sud de Cairo, unde fuseseră îngropate acum mai bine de 2500 de ani, au anunțat, sâmbătă, 3 octombrie, arheologii care au participat la descoperire, citați de Le Monde.
„În urmă cu aproape trei săptămâni, am descoperit 13 sarcofage sigilate și intacte, iar săptămâna următoare, am mai găsit încă 14”, a precizat Khaled Al-Enani, ministrul egiptean al Turismului și Antichităților.
În total, 59 de sarcofage au fost scoase la lumină în apropiere de celebra piramidă de la Djéser, ridicată în urmă cu 4700 de ani, prima construită în era faraonică.
„Suntem abia la începutul unei mari descoperiri”, a mai spus ministrul egiptean, care a precizat că sarcofagele din lemn datează probabil din perioada celei de-a XXVI-a dinastii a Egiptul antic, în jurul secolelor VI și VII înaintea erei noastre.
Sarcofagele, care sunt acoperite de desene complexe în culori vii și de hieroglife, vor fi transportate la Marele Muzeu Egiptean, a cărui inaugurare prevăzută pentru 2020 se va face anul viitor.
Animale mumificate: șerpi, păsări și scarabei
Săpăturile arheologice din zona Saqqara au scos la lumină, în ultimii ani, numeroase animale mumificate, în special șerpi, păsări și scarabei.
Situl arheologic, clasat în Patrimoniul mondial al UNESCO, adăpostește necropola capitalei Egiptului antic, Memphis.
Este prima descoperire după ce pandemia noului coronavirus a atins țara, conducând la închiderea muzeelor și a siturilor arheologice timp de trei luni.
Egiptul mizează pe noile descoperiri pentru a redinamiza turismul, supus la grele încercări de instabilitatea politică instalată după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în 2011, și de pandemie, mai notează publicația citată.