Sarcofagul preotului Nedjemankh a fost furat în anul în care au avut loc revoltele de stradă împotriva preşedintelui Hosni Mubarak și a fost vândut ulterior către Metropolitan Museum of Arts din New York, cu alte false, a stabilit ancheta, potrivit AFP și Agerpres.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Impunătorul sicriu auriu de 180 de centimetri a fost realizat pentru Nedjemankh, preot al zeului cu cap de berbec Heryshef, și datează din perioada 150 î.e.n. – 50 î.e.n.
„Sunt fericit că am recuperat această piesă istorică „, a spus secretarul general al Consiliului suprem egiptean pentru antichităţi, Mostafa Waziri. El a precizat că lucrări de „restaurare şi de conservare” vor fi realizate asupra sarcofagului.
Thomas Goldberger, însărcinatul american cu afaceri la Cairo, s-a declarat foarte bucuros de revenirea obiectului în Egipt şi de cooperarea cu autorităţile egiptene.
Sarcofagul a fost vândut muzeului Metropolitan din New York de un comerciant de artă francez, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, contra sumei de 3,5 milioane de euro (aproximativ 4 milioane de dolari). Autoritățile au stabilit că până să ajungă în SUA, a trecut prin Dubai, Germania şi Franţa.
O anchetă realizată împreună de autorităţile americane, egiptene, germane şi franceze a stabilit apoi că obiectul placat cu aur a fost furat din Egipt în 2011. Descoperirea furtului a determinat închiderea unei expoziţii organizate la muzeul Metropolitan, în februarie 2019, întrucât sarcofagul era piesa centrală a acesteia.
Procurorul general din Manhattan, Cyrus Vance, a spus că acesta figura pe o listă de câteva sute de obiecte ce au fost furate de o aceeaşi organizaţie criminală.
Secretarul general Mostafa Waziri a precizat că documentele ce au însoţit sarcofagul atunci când acesta a fost achiziţionat de muzeul Metropolitan şi care îi atestau autenticitatea şi legalitatea provenienţei erau „false”. El a mai spus că ancheta demarată în urmă cu şapte ani după comiterea furtului va continua.
Departamentul pentru repatrierea obiectelor antice egiptene a recuperat „mai multe mii de obiecte istorice” în ultimii doi ani, a precizat Waziri.
Sursa foto: EPA