Prin intermediul a trei astfel de investiții, localitatea Saschiz din județul Mureș își îmbunătățește radical capacitatea de a atrage noi turiști, atât din țară, cât și din străinătate. În total, cele trei proiecte au o valoare de peste 30 de milioane de lei, din care 28 de milioane de lei (5,6 milioane de euro) sunt fonduri europene. Unul dintre acestea, respectiv restaurarea turnului-clopotniță al bisericii fortificate, a fost finalizat în 2021, al doilea – privind restaurarea cetății țărănești de refugiu – va fi încheiat în august 2024, iar ultimul, prin care se va reamenaja piața centrală a comunei, va fi demarat în a doua parte a acestui an.

Atracția principală a localității Saschiz este Biserica Evanghelică „Sfântul Ştefan” cu turnul-clopotniță, asemănător celui din Sighișoara, veche de 500 de ani, care a fost inclusă, în 1999, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

Date privind fondurile din care s-a construit edificiul religios provin începând din anul 1494 până în 1525, acestea menționând subvenții acordate de către „Provincia Sibiului”. Există, de asemenea, și o „indulgență papală” acordată între anii 1503 și 1507, localitatea având și scutiri de livrări de produse pentru armată, ca și de încartiruiri. 

Proiectul privind restaurarea turnului bisericii a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, având o valoare totală de 2,23 de milioane de lei, din care 2,16 milioane de lei a reprezentat finanțarea nerambursabilă. Turnul a fost restaurat prin lucrări asupra zidăriei de interior şi asupra faţadelor, s-au amenajat scări interioare de lemn, au fost refăcute acoperişul şi pardoseala, precum şi instalaţia electrică. În cadrul ansamblului fortificaţiei au fost amenajate şi locuri de relaxare şi au fost instalate indicatoare. Turnul poate fi vizitat de turiști în schimbul unei taxe de 15 lei pentru adulți.

Turnul bisericii fortificate a fost restaurat și redat circuitului public în 2021

Restaurarea spectaculoasă a cetății țărănești

La o distanță de aproximativ trei kilometri de centrul localității se află un alt monument spectaculos, vechea cetate țărănească de refugiu, construită în secolul al XIV-lea. Proiectul de restaurare este în sumă de peste 8,4 milioane de lei, din care 8,2 milioane de lei (1,6 milioane de euro) reprezintă finanţare nerambursabilă din fonduri europene, iar aproape 170.000 de lei este valoarea contribuţiei proprii eligibile a administrației locale din Saschiz. 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Cetatea țărănească din Saschiz era una de apărare, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar în acelaşi timp şi pentru păstrarea alimentelor, întrucât asigura un regim termic adecvat. Ridicarea construcției a început în anul 1347 de către şapte comunităţi din zonă. Cetatea are formă de navă şi se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi. În prezent, este în ultima fază de restaurare, aici având loc deja un eveniment public, în 5 mai 2024, respectiv Sărbătoarea Rabarbărului, organizată de Vecinătatea Femeilor în parteneriat cu comuna Saschiz și ONG-uri locale. 

Evenimentul a marcat și un an de la încoronarea regelui Charles, cel care a adus faimă localității și a făcut-o cunoscută în toată lumea. Rabarbărul sau rubarbărul din zona Saschizului a devenit celebru. Planta specială poate fi cumpărată cu 20 de lei kilogramul, iar cei care nu o vor crudă pot achiziționa de la magazinele din sat dulceață, sirop sau sos picant pentru friptură.

Tunelul secret folosit în situații de asediu

Forma cetății este de poligon neregulat cu lungimea maximă de 90 de metri și lățimea maximă de 52 de metri. Zidul de incintă se ridică până la 10 metri și în locurile strategice au fost construite șase turnuri: Turnul de Pază, Turnul Porții, Turnul Preotului, Turnul Voievodal, Turnul Pulberăriei și Turnul Școlii. În incinta cetății se mai găseau un heleșteu și o fântână adâncă de 50 de metri. Autoritățile locale susțin că se lucrează la un studiu de fezabilitate pentru refacerea pasajului subteran secret, care lega în vechime cetatea de refugiu de centrul satului.

„În spatele cetăţii este un pasaj secret, prin care se putea coborî din cetate în timpul unor asedii, pentru a se face aprovizionarea. Acel pasaj va fi refăcut, fiindcă toată lumea va fi interesată să coboare prin fântână, printr-un sistem de lift-găleată, apoi să meargă prin tunelul subteran şi să ajungă în spatele cetăţii. Avem două variante de tunel, primul coboară în spatele cetăţii, care are cam 50-60 de metri lungime şi mai este unul despre care se spune că ieşea în biserica din centrul satului, care are câteva sute de metri”, spune Ovidiu Şoaită, primarul comunei Saschiz. Pasajul subteran era folosit pentru situaţii de asediu, când oamenii coborau prin tunel şi veneau în sat sau când se refugiau în cetate.

Piața centrală, modernizată tot cu fonduri europene

Piața centrală din Saschiz

Autoritățile locale intenționează să pună în valoare și zona unde a existat Cetatea Uriaşilor, datată în jurul anilor 2500 î.Hr. – 1800 î.Hr. Cercetările au scos la iveală că aşezarea în această zonă a contribuit la apărarea locuitorilor din interiorul cetăţii împotriva invadatorilor şi a intemperiilor vremii. 

Cetatea Uriaşilor era situată la patru kilometri nord de comuna Saschiz, într-o zonă de păşunat, unde s-a descoperit o formă circulară, situată pe un platou înalt de 681,5 metri, cu diametrul de 60 de metri. Planurile autorităților vizează exploatarea în scop turistic a celor trei obiective (Biserica Fortificată „Sfântul Ştefan”, Cetatea Țărănească și Cetatea Uriașilor), astfel încât turiștii să rămână cel puțin două zile în Saschiz. 

Recent a fost semnat un nou contract finanțat din fonduri europene prin care zona pieței centrale din vecinătatea bisericii fortificate va fi amenajată, restaurată și modernizată. Valoarea investiției se ridică de 24,4 milioane de lei, din care suma de 18 milioane de lei (3,5 milioane de euro) reprezintă finanţarea nerambursabilă. Se preconizează crearea unui spaţiu în zona centrală, bine integrat în contextul natural şi în caracterul istoric al zonei, dar atent relaţionat la nevoile şi dorinţele locuitorilor şi ale vizitatorilor. 

„Acest proiect va aduce plusvaloare localităţii Saschiz, un loc ideal pentru pasionaţii de cultură, istorie medievală, natură sau gastronomie locală”, a precizat Simion Creţu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru. Obiectivele urmărite au în vedere atât reamenajarea şi accesibilizarea unei suprafeţe de 11.824 de metri pătrați ai pieţei centrale din situl rural Saschiz, parte a patrimoniului UNESCO, cât şi creşterea cu 65% a numărului vizitatorilor obiectivului de patrimoniu. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani. 

Cicloturism în Colinele Transilvaniei

Satul săsesc este renumit pentru peisajul său cultural şi ecologic. Comuna are 2.000 de locuitori și trei sate componente: Saschiz, Cloașterf și Mihai Viteazu. Este amplasat la 21 de kilometri de municipiul Sighișoara, pe DN 13 (E 60), șoseaua care face legătura între Brașov și Târgu Mureș. Centru meșteşugăresc activ în secolul al XVI-lea, vestit mai ales prin breasla olarilor, păstrează încă tradiția prin atelierele de olărit, la care turiștii pot participa printr-o programare la centrul de informare turistică. 

Vizitatorii pot găsi cazare și masă la cele peste 20 de pensiuni din Saschiz și din satele apropiate. Una dintre cele mai mari bogății ale zonei este însă cea dată de posibilitățile de plimbare, pe jos sau cu bicicleta, în natura neschimbată de sute de ani. Saschizul este parte a unor trasee de cicloturism, de sute de kilometri. 

„Probabil cel mai frumos traseu de MTB din țară aici e. Sunt sute de kilometri, e o întreagă rețea de trasee care leagă satele săsești din zonă. Și foarte important, în toată caracatița asta de poteci pe care te poți da cu bicicleta, Saschiz e doar o parte dintr-un întreg. E ceva greu de povestit. Trebuie încercat, trebuie încălecat, transpirat, suferit și bucurat. E nevoie însă de ceva organizare, de la cazare până la stabilirea obiectivelor de pe traseu. Pentru că a te da cu bicla pe dealurile astea e într-adevăr despre sport și natură, dar poate fi în aceeași măsură și despre mâncare, tradiții, istorie, arhitectură, oameni sau povești”, astfel descrie experiența de la Saschiz Ciprian Muntele, un pasionat de ciclism, gătit și natură. 

Nivelul de dificultate al traseelor variază între uşor şi mediu, mulţumind pe toată lumea: pe cei care preferă plimbarea agale, pe începători, dar şi pe pasionaţii de viteză și de senzaţii de off-road veritabil (peste 100 km sunt special amenajați în acest sens). Biciclete pot fi închiriate de la pensiuni sau de la centre specializate existente în satele din zonă. 

În total, există peste 500 km de trasee marcate de membrii destinației turistice „Colinele Transilvaniei”. Povestea acesteia a început în anul 2012, când mai mulți parteneri locali implicați într-un proiect comun au recunoscut valoarea ecoturistică a zonei printr-un brand numit „Colinele Transilvaniei” pentru zona care se suprapunea peste ariile protejate Sighişoara – Târnava Mare – Podișul Hârtibaciului. Destinația se întinde pe o suprafață de aproximativ 260.000 de hectare, unde locuiesc mai mult de 100.000 de oameni în 44 de comune şi oraşe. Misterele ascunse ale naturii Colinelor Transilvaniei pot fi descoperite și în plimbări cu calul, la trap sau la galop, în funcție de experiența și dorința fiecăruia. De asemenea, bucătăria tradițională poate fi gustată la punctele gastronomice locale. 

Foto: Facebook / Primăria Saschiz

 
 

Urmărește-ne pe Google News