Miercuri dimineață o echipă Vier Pfoten s-a deplasat la Onești pentru operațiunile de transfer a celor 6 feline, 4 lei şi 2 tigri, în Africa de Sud. Doi medici veterinari cu experiență în domeniul animalelor sălbatice au asigurat tranchilizarea și încărcarea în cuștile speciale în cele mai bune condiții. Animalele de la Onești vor ajunge la Lionsrock, la 300 km distanţă de Johannesburg, în cursul zilei de joi, 11 aprilie, la finele unei călătorii de 15.000 de kilometri.
Înainte de a fi duse în rezervaţia din Africa de Sud, care se întinde pe o suprafaţă de 1242 de hectare, animalelor li s-au făcut o serie de analize.
„Analizele pentru cei maturi au ieşit bune, problema este cu cei 2 pui de leu care sperăm că vor supravieţui, au lipsă foarte mare de calciu deoarece nu au stat la soare şi suferă de rahitism şi nanism hipofizar. Facem tot posibilul să îi punem pe picioare”, a declarat coordonatorul Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu.
Transportul va dura 40 de ore, după care felinele vor păşi pe pământ african, având condiţii de trai potrivit necesităţilor speciei.

„Sperăm ca anul viitor să avem suficiente fonduri care vor fi alocate pentru Grădina Zoologică, deocamdată renunţarea la aceste animale reprezintă o reducere a costurilor până la amenajarea corespunzătoare a acestui spaţiu. Sperăm ca anul următor să o puteam reda publicului pentru că din 2007 aceasta a fost închisă”, a precizat primarul Municipiului Oneşti, Laurențiu Neghină.
Cel mai frumos exemplar dus în Africa, Tarzan, este un leu de 10 ani, născut la Grădina Zoologică din Oneşti, cântărind aproximativ 250 de kg. Împreună cu el au fost încărcaţi într-un camion leoaica Siba şi cei doi pui de 8 luni, Sara şi Hera şi doi tigri, Gerica şi Tomi. Angajaţii care i-au îngrijit în tot acest timp erau profund nemulţumiţi că exponatele care reprezentau mândria pentru Zoo Oneşti vor pleca.
Fundaţia din Austria preconizează că peste câteva luni vor mai transporta în rezervaţia africană şi alţi 2 lei şi 2 tigri rămaşi la Oneşti. În acelaşi timp şi-au luat angajamentul ca în urma amenajării spaţiului, reprezentând 500 metri pătraţi pentru o singură pereche de lei, să participe la popularea acestuia cu alte animale din România. În urmă cu patru ani, în aceeaşi rezervaţie naturală din Africa de Sud a fost dus şi leul Simba, atracţia grădinii zoologice din Piatra Neamţ.
Vier Pfoten este o organizație non-guvernamentală cu sediul central la Viena, al cărei scop este de a îmbunătăți legislația și condițiile de viață ale animalelor.

Urmărește-ne pe Google News