De când Israelul bombardează Fâșia Gaza, cel puțin 33.000 de palestinieni au fost uciși, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas. De asemenea, mari părți din Gaza sunt în ruină, iar populația are nevoie disperată de ajutor umanitar.

Israelul spune că a ucis mii de luptători Hamas și a distrus o mare parte din rețeaua vastă de tuneluri de sub Gaza, pe care Hamas a folosit-o pentru a efectua atacuri.

O piață în aer liber s-a deschis în mijlocul ruinelor, în centrul orașului Nuseirat din Fâșia Gaza. Foto: Profimedia

BBC a analizat declarațiile publice și postările pe rețelele sociale ale Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) și a evaluat dovezile din spatele declarațiilor Israelului.

Câți lideri Hamas au fost uciși

Înainte de 7 octombrie, numărul estimat al luptătorilor Hamas în Gaza era la aproximativ 30.000.

Mulți dintre liderii politici de rang înalt ai Hamas, cum ar fi Ismail Haniyeh, considerat în general liderul general al grupului, locuiesc în străinătate.

Dar se crede că multe dintre structurile Hamas de conducere militare sunt în Fâșia Gaza.

Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas. Foto: Profimedia

Într-o declarație recentă, IDF a declarat că a ucis aproximativ 13.000 de luptători Hamas de la începutul războiului, deși nu a precizat cum a calculat această cifră.

De asemenea, Israelul a publicat numele liderilor Hamas despre care spune că au fost uciși. În total, din octombrie, 113 persoane sunt trecute pe listă, majoritatea covârșitoare fiind ucise în primele trei luni de război.

La 26 martie, IDF a declarat că l-a ucis pe Marwan Issa, adjunct al aripii militare a Hamas. Considerat unul dintre cei mai căutați bărbați din Israel, el este liderul în grad cel mai înalt al grupului ucis de la începutul războiului. SUA au spus că cred că a fost ucis, dar Hamas nu a confirmat acest lucru.

Deși Israelul publică numele persoanelor despre care spune că sunt lideri ai Hamas uciși, nu este posibil să se verifice dacă aceștia sunt cu adevărat membri ai grupării.

Unul dintre cei trecuți pe această lista a fost Mustafa Thuraya, care lucra de fapt ca jurnalist independent în sudul Gazei.

În afara Gazei, liderul politic al Hamas Saleh al-Arouri a murit într-o explozie în suburbia de sud a Beirutului, Dahiyeh, în ianuarie. Israelul este considerat responsabil pentru acest atac.

Yahya Sinwar, șeful mișcării islamice palestiniene Hamas din Fâșia Gaza. Foto: Profimedia

Cu toate acestea, experții consultați de BBC au spus că mulți dintre liderii importanți ai grupului din Gaza, inclusiv Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, sunt încă în viață.

IDF nu a reușit să ajungă în fruntea conducerii Hamas. Atât la nivel simbolic de a ajunge la principalii lideri, cât și privind îndepărtarea Hamas ca deținător al teritoriulului, așa ceva nu s-a realizat

Mairav ​​Zonszein, analist la ONG-ul International Crisis Group:

Câți ostatici rămân în Gaza

Pe lângă obiectivul de a distruge Hamas, Israelul a promis că va elibera toți ostaticii luați de Hamas.

Potrivit cifrelor oficiale israeliene, 253 de oameni au fost luați ostatici pe 7 octombrie. Din aceștia: 109 au fost eliberați ca parte a schimburilor de prizonieri sau în acorduri separate, 3 au fost salvați direct de armata israeliană în cadrul operațiunilor militare, iar corpurile a 11 ostatici au fost recuperate, inclusiv trei pe care armata israeliană a recunoscut că i-a ucis din greșeală.

Protest al familiilor ostaticilor în fața parlamentului din Israel (Knesset) împotriva premierului Benjamin Netanyahu, pe 2 aprilie 2024. Foto: Profimedia

Cel mai tânăr ostatic care este încă în viață are 18 ani, iar cel mai bătrân are 85 de ani.

În continuare, rămân în Gaza 130 de ostatici. Dintre aceștia, Israelul spune că cel puțin 34 sunt morți.

Hamas spune că numărul ostaticilor morți este mai mare, dar asta din cauza atacurilor aeriene israeliene.

Cei mai tineri ostatici luați de Hamas au fost Ariel și Kfir, care aveau 4 ani și, respectiv, 9 luni în momentul răpirii lor. Hamas a anunțat că au murit, dar anunțul nu a putut fi confirmat.

Cât din rețeaua de tuneluri Hamas a fost distrusă

Ca parte a angajamentului său de a elimina Hamas, Israelul a promis că va distruge rețeaua de tuneluri a grupării de sub Gaza, pe care o folosește pentru a transporta mărfuri și oameni.

„Gândiți-vă la Fâșia Gaza ca la un strat pentru civili și apoi la un alt strat pentru Hamas. Încercăm să ajungem la acel al doilea strat pe care l-a construit Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, în octombrie.

Potrivit Hamas, rețeaua sa de tuneluri se întinde pe 500 km.

Soldați israelieni care păzesc intrarea la un tunel despre care spun că trecea parţial pe sub sediul agenţiei ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA). Foto: Profimedia

Întrebată câte tuneluri și ce proporție din rețeaua totală de tuneluri au fost distruse, armata israeliană a spus că forțele lor au „distrus o mare parte din infrastructura teroristă din Gaza”.

IDF a arătat ocazional imagini cu tunelurile Hamas pe care le-au descoperit. De exemplu, în noiembrie, soldaţii israelieni au publicat un videoclip în care spuneau că au găsit un tunel folosit de Hamas la Spitalul Al Shifa din Gaza ca centru de comandă.

Pentru a încerca să determine amploarea rețelei generale descoperite de forțele israeliene, BBC spune că a analizat toate mesajele IDF de pe Telegram, care fac referire la tunelurile din Gaza, între 7 octombrie 2023 și 26 martie 2024.

Dintre acestea, 198 au menționat descoperirea tunelurilor, unde armata a spus că a localizat tuneluri sau puțuri de tunel. Alte 141 de mesaje susțin că un tunel a fost distrus sau demontat.

Majoritatea acestora nu au oferit detalii precise sau locații specifice, așa că nu este posibil să se coroboreze amploarea rețelei pe care IDF a descoperit-o sau a distrus-o.

Dintre mesajele analizate, 36 au făcut referire la lovirea a peste 400 de puțuri de tunel. Cu toate acestea, echivalarea unui puț cu un tunel întreg ar induce în eroare, spun experții consulați de BBC.

Femei-soldat din Israel care fac o poză la granița cu Fâșia Gaza, în sudul Israelului, februarie 2024. Foto: Profimedia

Simpla distrugere a puțurilor tunelului lasă rețeaua intactă, a spus expertul în război subteran Daphné Richemond-Barak, care predă la Universitatea Reichman din Israel.

„Nu cred că am văzut multe distrugeri complete de tuneluri în acest război”, a spus aceasta.

Prețul plătit de palestinieni

Obiectivele de război ale Israelului au avut un preț imens pentru palestinienii din Gaza. Peste 33.000 de oameni au fost uciși de la începutul războiului, majoritatea (peste 70%) fiind femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

De asemenea, peste 1,7 milioane de oameni au fost strămutați, potrivit ONU.

Peste 1,7 milioane de oameni au fost strămutați în interiorul Gazei, potrivit ONU. Foto: Profimedia

Zonele rezidențiale au fost lăsate în ruină, străzile odată pline de viață au ajuns acum mormane de moloz, iar universitățile și terenurile agricole au fost spulberate. Concret, din 7 octombrie, peste 56% din clădirile din Gaza au fost avariate sau distruse, potrivit analizei datelor din satelit.

 
 

Urmărește-ne pe Google News