UPDATE ora 19:20. DNA precizează că toţi procurorii delegaţi pe funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Direcţiei îndeplinesc condiţiile legale şi, la acest moment, nu există procurori detaşati la DNA de la alte parchete sau instituţii. În Direcţie sunt 43 de procurori delegaţi.

Direcţia Naţională Anticorupţie informează că toţi procurorii din cadrul Direcţiei, „delegaţi pe funcţii de execuţie şi pe funcţii de conducere îndeplinesc condiţiile legale”, iar situaţia arată în felul următor: numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12; numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26; numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este 3; numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este 2.

„Delegarea s-a făcut în baza art. 57 alin 7 din Legea 303/2004, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Precizăm că, pana la data de 6 august 2018, dintre procurorii delegaţi în funcţii de execuţie de la alte parchete, un număr de 6 procurori aveau o vechime între 6 şi 8 ani. La şedinţa din data de 1 august a Colegiului de conducere al DNA s-a luat în discuţie situaţia celor 6 procurori, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani”, informează DNA, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, aceste delegări au fost dispuse prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub imperiul dispoziţiilor legale în vigoare la data emiterii.

„Ca urmare a colegiului de conducere al DNA din data de 1 august 2018, s-a solicitat la PICCJ un punct de vedere asupra oportunităţii menţinerii delegărilor procurorilor care au o vechime între 6 şi 8 ani şi, eventual, încetarea delegării acestor procurori. La data de 6 august 2018, deşi PICCJ a apreciat că „nu poate fi pusă în discuţie legalitatea delegărilor în cadrul DNA, atâta vreme cât nu este prevăzută o condiţie de vechime pentru delegarea procurorilor în funcţie de conducere şi execuţie”, cu toate acestea „PICCJ a dispus încetarea celor şase delegări care nu au o vechime de cel puţin opt ani în funcţie, pentru motive de oportunitate”, mai spune DNA.

În ceea ce priveşte detaşarea procurorilor la DNA de la alte parchete/instituţii, instituţia informează că nu există nicio situaţie de acest fel.

Șase procurori delegați la DNA, dați afară

Cei şase procurori erau delegaţi la DNA şi nu aveau cel puţin opt ani vechime, acesta fiind motivul pentru care au fost daţi afară.

Mai exact, magistraţii erau delegaţi, adică transferaţi temporar de la alte parchete, dar nu îndeplineau condiţiile de vechime introduse prin noua lege a organizării judiciare.

Verificările la DNA au fost cerute de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

„Voi solicita de la DNA să ne comunice dacă există delegări şi detaşări în funcţie, precum şi situaţia exactă a acestora.

Voi solicita să ne comunice dacă au existat situaţii în care, la momentul delegării sau detaşării, nu erau îndeplinite condiţiile legale.

Se va verifica şi dacă este conformă declaraţia unuia dintre procurorii-şefi adjuncţi, în sensul că „doar 7 sau 8 dintre cei 178 procurori DNA sunt delegaţi. În DNA nu există procurori detaşaţi….”, anunţase Tudorel Toader.

Decizia de a face verificări la instituţia condusă până de curând de Laura Codruţa Kovesi a fost luată de ministrul Justiţiei după ce unul dintre procurorii-şefi adjuncţi a declarat că „doar 7 sau 8 dintre cei 178 procurori DNA sunt delegaţi. În DNA nu există procurori detaşaţi”.


CITEŞTE ŞI:

REPORTAJ GSP: Stadionul de 3 milioane de euro al lui Dragnea va fi inaugurat la finalul lunii. „Aici chiar n-aveţi ce să scrieţi de rău, nu contează dacă sunteţi sau nu cu opoziţia”

Urmărește-ne pe Google News