Românii sunt acuzați că au luat parte la o conspirație elaborată în mai multe state pentru infracțiuni privind carduri de credit (skimming – operațiuni de copiere ilegală a datelor de pe cardurile bancare, n.r.).

Armando Ion Codreanu, 23 de ani, din Placentia, California, care are și cetățenie irlandeză, e acuzat de conspirație pentru a comite fraudă cu dispozitive de acces, conspirație pentru a comite fraudă bancară și furt calificat de identitate.

Isabela Ignat Codreanu, 23 de ani, din Anaheim și Placentia, California, Robby Vicson Codreanu, 20 de ani, Placentia, California, și cetățean britanic, și Mila Ciuciu, 20 de ani, din Placentia, California, sunt acuzați de conspirație pentru a comite fraudă cu dispozitivele de acces.

Documentele anchetatorilor arată că acești suspecți au pus dispozitive de skimming la terminalele de casă ale magazinelor din Avon, Raynham, Seekonk și Walpole, Massachusetts, pe lângă magazinele de vânzare cu amănuntul din Johnston, Warwick și Coventry, Rhode Island. Dispozitivele de skimming au fost, de asemenea, plasate la bancomatele băncilor din Bristol și Westerly, Rhode Island.

Suspecții ar fi retras peste 300.000 de dolari de la victimele lor. Conspirația a fost descoperită pentru prima dată de Departamentul de Poliție din Bristol în octombrie 2023.

Dispozitivele de skimming au fost recuperate de la un singur retailer major din 22 de locații separate din Rhode Island, Massachusetts, Virginia, Maryland, New Jersey și New York, conform documentelor de la dosar.

„Amploarea și natura dezvăluită a planului acestor inculpați de a fura informațiile contului financiar al consumatorilor și de a le folosi pentru a se ajuta să obțină fonduri și proprietăți, așa cum am susținut în instanța federală, este uluitoare”, a declarat procurorul american Zachary A. Cunha.

Un al cincilea suspect, Nicolas Longin Codreanu, 21 de ani, din Placentia, California, un cetățean al României și Irlandei, este, de asemenea, acuzat de conspirație pentru a comite fraudă cu dispozitive de acces, conspirație pentru a comite fraudă bancară și furt calificat de identitate. El se află în custodia US Marshals Service și va fi adus în Rhode Island.

De asemenea, autorităţile au emis un mandat de arestare pentru un al şaselea suspect, Ionut Zamfir, 37 de ani, din Los Angeles, California, cetăţean român. Zamfir se confruntă cu acuzații de conspirație pentru a comite fraudă cu dispozitive de acces, conspirație pentru a comite fraudă bancară și furt de identitate.

Dacă vor fi găsiți vinovați, românii riscă ani grei de închisoare. Infracțiunile de care sunt acuzați au pedepse de închisoare între 10 și 30 de ani, iar judecătorul are puterea de a decide ca pedepsele să fie consecutive, pentru fiecare cap de acuzare.

Urmărește-ne pe Google News