România este statul UE cu cea mai mare incidenţă şi cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul col uterin. 

1.800 de femei ucise anual de un cancer pe care îl putem preveni

Anual sunt depistate în jur de 3.500 de cazuri de cancer de col uterin. 99% din aceste cazuri sunt cauzate direct de infecţia HPV. Şi în fiecare an, 1.800 de femei din România îşi pierd viaţa din cauza acestei afecţiuni, decese prevenibile prin vaccinare.

Societăţile medicale îi cer prim-ministrului şi ministrului Sănătăţii să asigure continuitatea programului de vaccinare anti-HPV. Scrisoarea deschisă este semnată de Societatea Română de Chirurgie şi Ginecologie Oncologică, Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România, Societatea de Boli Infecţioase, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie. 

Un program cu istoric şubred

În ţara noastră, campania de vaccinare anti-HPV a pornit iniţial în 2008, simultan cu primele ţări din Europa, inclusiv Marea Britanie. În primul an, campania din România a fost un eşec total, pe fondul unei comunicări foarte slabe din partea autorităţilor, a multiple dezinformări şi mituri anti-vaccin (precum faptul că serul ar face fetele să-şi înceapă mai repede viaţa sexuală). La sfârşitul primului an de vaccinare anti-HPV, doar 2% din fetele din grupa de vârstă erau vaccinate.

În vreme ce vestul Europei a continuat să deruleze aceste programe, România l-a sistat vreme de zece ani.

Abia în 2020, statul a început să asigure din nou vaccinarea gratuită pentru fetele cu vârste de până în 14 ani. Anul trecut s-au vaccinat, prin program, 28.169 de tinere. Iar în septembrie 2021, sub mandatul Ioanei Mihăilă la sănătate, statul a extins grupa de vârstă până la 18 ani.  Mihăilă a semnat ordinul de ministru, pe 3 septembrie, cu câteva zile înainte de a pleca din minister, iar banii pentru extinderea programului urmau să vină la rectificarea bugetară. 

Primind mult sub ce ceruse la rectificarea bugetară, Ministerul Sănătăţii nu a cumpărat dozele suplimentare pentru categoria de vârstă 15-18 ani. Astfel că,  în practică, medicii de familie au continuat să vaccineze doar fete cu vârsta între 11 şi 14 ani, după cum relata Hotnews. 

Pentru anul 2021, ministerul cumpărase 40.000 de doze. Dintre acestea au fost folosite numai 12.698 de doze, în primele nouă luni ale anului. Restul dozelor se află în cabinetele medicilor de familie sau stocurile direcţiilor de sănătate publică, după cum preciza, la sfârşitul lunii octombrie, Ministerul Sănătăţii, ca reacţie la un articol publicat de Hotnews.

Însă o bună parte din aceste doze trebuie folosite pentru a face rapelurile la fetele de 11-14 ani care au primit deja prima doză, spun surse medicale pentru Libertatea. 

Schema de vaccinare anti-HPV este de cel puţin două doze (la fetele cu vârste de 14 ani plus, sunt necesare 3 doze).

De altfel, în octombrie, Ministerul Sănătăţii a promis şi că va extinde campania de vaccinarea gratuită şi la băieţi, aşa cum fac, de ani buni, mai multe ţări. 

Unele țări vaccineaza atât fetele, cât și băieții, deoarece rolul băieților în transmiterea infecției este esențial, iar prin compoziția vaccinului sunt vizate și tipuri de cancer specifice acestora.

Medicii se tem de “un nou eşec” al programului de vaccinare

În acest context, societăţile medicale atrag atenţia asupra “blocării accesului la mii de copii la un vaccin ce le oferă protecţie eficientă în faţa unor boli grave cauzate de infecţia cu HPV”. 

“Actuala lipsă de fonduri pentru achiziționarea dozelor va determina un nou eșec al programului de vaccinare anti HPV în România”, avertizează societăţile medicale. 

“În 2020, prin eforturile de informare și educare depuse de medicii de familie și de medicii specialiști, am reușit să vaccinăm 28.169 de tinere. Un lucru remarcabil, date fiind  provocările pe care le-a avut de înfruntat acest program de-a lungul timpului și mai ales având în vedere contextul pandemic ce a impactat toate imunizările de rutină” . 

Însă liderii societăţilor ştiinţifice se tem că insuficienţa dozelor gratuite din program va periclita şi credibilitatea acestuia. “Există numeroase cereri din partea părinţilor care nu pot fi onorate”, spun aceştia. 

Eficienţa vaccinului, confirmată de studiu britanic de lungă durată

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. Potrivit unui studiu de lungă durată desfășurat în Marea Britanie, tinerele care au fost vaccinate împotriva virusului papiloma uman (HPV) în adolescenţă au avut un risc cu până la 87% mai mic de a dezvolta cancer de col uterin legat de acest virus. 

Şi ratele unei afecţiuni precanceroase au fost reduse cu 97% atunci când vaccinurile au fost administrate la vârstele de 12 şi 13 ani, a mai arătat studiul publicat săptămâna această în revista medicală Lancet.

foto:. Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News