Un nou surprinzător focar de coronavirus a apărut la începutul săptămânii în Munții Apuseni, într-o comunitate cu numai 500 de suflete. Este vorba despre satul Ciuruleasa din Alba, unde au fost raportate 11 cazuri de COVID-19 dintr-un total de 34 cuantificate la nivel județean. Adică aproape o treime.
DSP locală a înaintat o propunere pentru carantinarea localității, dar primarul Radu Tuhuț, PSD, spune că, momentan, decizia e în regim de așteptare, pentru că se derulează anchete epidemiologice extinse și în orașul cel mai apropiat, Abrud, spre a găsi sursa infecției și a detecta potențialele canale de răspândire comunitară.
Cum a fost însă posibil ca o mică așezare să capteze 33% din cazurile din Alba și să aibă un număr egal sau mai mare de infectări chiar decât un județ întreg, precum Sălaj (11), Vâlcea (9) sau Gorj (7)?
“Totul a pornit de la un bătrân și o asistentă de la noi din sat”
Edilul Radu Tuhuț spune că la mijloc nu a fost un val de români întorși din zone roșii de peste hotare, cum s-a întâmplat în multe alte localități, cel mai cunoscut fiind cazul Țăndărei. “Noi nu aveam oricum multe persoane plecate în străinătate”.
El susține că totul ar fi pornit de la un bătrân de 70 de ani din Ciuruleasa, care a mers la spital la Abrud pentru alte afecțiuni, dar “acolo s-a simțit tot mai rău, fiind trimis la Alba Iulia, unde a ieșit pozitiv la coronavirus. Au fost testate și cadrele medicale de la Abrud, iar una dintre asistente s-a dovedit a fi, de asemenea, pozitivă. S-a întâmplat să fie chiar o doamnă care locuia tot în Ciuruleasa”.
Asistenta de la spitalul din Abrud locuiește la Ciuruleasa, într-o familie numeroasă, de la străbunici la nepoți, iar acolo s-au infectat șase dintre cele nouă persoane din gospodărie.
Radu Tuhuț, primar Ciuruleasa
Tuhuț mai subliniază faptul că “a ieșit pozitivă și fiica pacientului de 70 de ani, care e asistentă pe Ambulanță în Abrud. Dar soția dânsului, ginerele și nepoata sunt negativi toți. Se află însă sub observație pentru 14 zile. Vrem să stopăm această infecție, siguranța cetățenilor e pe primul loc, dar așteptăm momentan concluziile și deciziile DSP Alba”.
localități intră în componența comunei Ciuruleasa, care include și satul cu același nume unde a apărut focarul de COVID-19
“A avut loc o petrecere, pe care acum încearcă să o ascundă”
Există însă și o altă variantă care circulă în comunitate, prezentă inclusiv în mediile online. Beniamin Bexa e consilier local și președintele composesoratului din Ciuruleasa, adică administrează peste 1.000 ha de pădure din proprietatea comună a localnicilor.
El avansează suspiciunea că focarul ar fi plecat, de fapt, de la un chef de logodnă derulat în sat și la care ar fi participat primarul și viceprimarul din Ciuruleasa, dar și primarul din Abrud!
“Sunt bănuieli că s-a organizat această petrecere chiar la familia la care există acum șase infectați. Iar problema ar fi pornit de la viitorul ginere, care s-ar fi întors recent dintr-o zonă roșie și nu e deloc clar dacă a stat în carantină cât trebuie. Mai sunt infectați și doi cantori de la biserică. Repet însă, sunt doar supoziții care circulă printre oamenii din sat, care se tem că, de fapt, se încearcă mușamalizarea cazului și orientarea lui către piste false. Ar trebui să existe testări ample acum în Ciuruleasa”, afirmă Bexa.
Primarul Tuhuț pretinde însă că “acestea sunt niște aberații, nu am oficiat nici o cununie și n-am participat la nici o logodnă, apar doar niște jocuri electorale”. Se disculpă și pe pagina lui de Facebook, unde au apărut însă și comentarii legate de petrecerea-surpriză:
În Ciuruleasa s-a făcut o sindrofie, nu cununie, ci doar logodnă. Continuă să se mușamalizeze potențialii infectați. Atitudinea asta cu nici usturoi nu ai mâncat, nici gura nu-ți miroase nu mai ține. Avem alături de noi oameni în vârstă, părinți sau bunici, cei la care o infectare ar fi fatală.
Localnică Ciuruleasa, pe pagina de Facebook a primarului
Medicul satului: “Mi-aș dori carantinarea localității, avem nevoie de o impunere a disciplinei”
Medicul din localitate, Cristian Mera, merge tot pe varianta că virusul s-a dezvoltat dinspre familia bătrânului de 70 de ani: “Cazul lui era deja suspect înaintea logodnei din Ciuruleasa. Vestea bună e că sunt doar niște focare familiale, care pot fi ținute sub control. Vestea rea e că populația se mișcă încă destul de mult, chiar dacă circulația s-a redus la circa 20%. Și nu se poartă mască aproape deloc! Pe mine m-ar bucura carantinarea localității, fiindcă s-ar impune o disciplină mai puternică”.
Primăria va institui probabil obligația de a purta măști în sat, urmând să distribuie către oameni și respectivele obiecte. Va trebui însă să fim atenți cum o facem, pentru a nu deveni chiar noi vectori de infecție
Cristian Mera, medic Ciuruleasa:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro