14 case au fost rase complet de vant
In jurul orei 21.00 furtuna a ajuns deasupra localitatii Facaeni, unde a distrus acoperisurile a 300 de case. Vantul, care sufla cu peste 100 km/h, s-a intetit. O padure care se afla in apropierea localitatii a fost transformata in surcele. Ingroziti de cele intamplate, oamenii s-au ascuns in beciurile si pivnitele caselor, insa nici acestea nu s-au dovedit locuri sigure. Printre cele 14 locuinte total distruse a fost si cea a familiei Petre. In momentul cand casa a fost daramata de vant, in interior se aflau sapte persoane. Sorica Petre, in varsta de 24 de ani, si fetita ei de un an si cinci luni, pe care o alapta, au murit prinse sub resturile casei. De asemenea, au fost raniti alti patru frati ai femeii. Purtatorul de cuvant al IPJ Ialomita a adaugat ca 15 persoane au fost internate la spitalele din Fetesti, Slobozia si Bucuresti.

Statul va reface casele distruse
Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei va aloca fonduri pentru reconstructia caselor afectate din Facaieni, lucrarile de degajare a terenului fiind deja in derulare, a declarat Miron Mitrea, aflat ieri la fata locului. „Locuintele care au fost complet distruse vor fi inlocuite cu case tip, realizate din prefabricate, iar cele care au fost partial avariate vor fi refacute”, a spus Mitrea. „Circa 1.000 de persoane au fost afectate de furtuna. Secretariatul General al Guvernului le va asigura alimente, apa si tot ce este necesar”, a mai spus Mitrea. El a adaugat ca circulatia rutiera din zona a fost restabilita atat pe drumurile nationale, cat si pe cele judetene. „Circulatia feroviara se desfasoara pe un singur fir in zona Fetesti, dar pana in jurul orei 20.00 (n.r. ieri) trenurile vor circula pe ambele fire”, a precizat Mitrea.
De asemenea, Crucea Rosie din Romania a trimis ieri un ajutor umanitar de urgenta sinistratilor din comuna Facaeni. Ajutorul, in valoare de 700 milioane lei, consta in corturi, paturi, paturi din lana, conserve din carne, orez, zahar, ulei de floarea-soarelui, paste fainoase si treninguri. Si marile firme private au facut donatii de apa, apa minerala, faina, conserve, ulei, paine.

26 de judete sunt afectate de inundatii
Aversele de ploaie, grindina si vantul puternic au afectat, luni, alte cinci judete, astfel incat, pana ieri, numarul judetelor „maturate” de ape a ajuns la 26. Au fost afectate Timis, Iasi, Ialomita, Valcea, Sibiu, iar in Vrancea, Gorj si Harghita ploile abundente au continuat sa cada si sa provoace pagube. Luni si marti, cotele apelor au inceput sa creasca in mai toata tara, cateva depasind cotele de alarma si de inundatie: Bistrita, Oltet, Cerna, Barcau, Crisul Alb, Jiu si Putna, amenintand sa inunde zonele limitrofe. Ploile insa au provocat mari pagube. Numai ieri s-au inregistrat aproape 150 de gospodarii inundate, peste 9.600 ha de terenuri agricole si mai multe drumuri si cladiri.

Sapte morti dupa inundatiile din august
De la 1 august pana ieri, au fost inregistrate sapte victime (Gorj – 2; Bacau – 1; Constanta – 2; Ialomita – 2) si 14 raniti, la Facaeni – Ialomita. In total au fost afectate peste 600 de case si gospodarii.
Prognoza pentru urmatoarele 24 de ore, realizata de INMH, indica conditii de instabilitate atmosferica, cu ploi in averse, insemnate cantitativ, la inceput in jumatatea de vest, iar apoi si in restul teritoriului. Se vor produce cresteri importante de debite, cu depasiri ale cotelor pe unele rauri, in special in zonele de deal si munte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News