Drumul comunal care străbate satul Lucieni abia se mai zărește printre munții de zăpadă. În sat sunt zone în care oamenii încă sunt nevoiți să meargă pe „dunele” de omăt care au peste doi metri înălțime. Doar așa pot să ajungă la vreun magazin sau la vreo rudă din satul vecin.
Nea Ioan are 78 de ani. Pensionarul a ieșit din casă pentru prima oară după două zile de izolare. Rămas văduv, spune cu tristețe în glas că nimeni nu se mai îngrijește de bătrânețile lui.
„Am rămas fără lemne şi ca să trec iarna trebuie să mai tai un salcâm din bătătură. Mă culc îmbrăcat că mai am doar câțiva ciocani (de porumb, n.red) de pus pe foc” se plânge bărbatul.
Îngroziți de furia naturii, oamenii spun că nici nu mai știu unde sunt fântânile sau gardurile gospodăriilor pentru că totul a fost îngropat sub nămeți. Neajutorați, cei bătrâni se plâng că proviziile lor de hrană scad de la o zi la alta. Mai mult, ei fac eforturi supraomenești ca să-și scoată gospodăriile de sub nămeți.
„Nici la cimitir n-au cum sa ne ducă că e înfundată strada. Vai de noi , plătim oameni ca să ne scoată din zăpadă” se plânge Moş Dumitru un alt pensionar.
În satele din Bărăgan, lovite de viscol, domnește sărăcia. În județul Constanța, la Corbu, oamenii nu și-au putut îngropa morții din cauza troienelor
A fost haos și în județul Constanța, vizat săptămâna trecută de codul roșu de ninsori și viscol. Zeci de localități și drumuri naționale au fost blocate, după ce a nins fără oprire, ca niciodată în ultimii 10 ani, spun oamenii.
Mii de oameni din localitățile Vadu și Corbu au fost izolați de civilizație, după ce drumul, care face legătura între ele, a fost închis din cauza troienelor.
Dacă unii își căutau cu greu bunurile sub nămeții de 2 metri, alții au rămas blocați în casă, timp de trei zile, cu un mort. O familie a fost nevoită să stea cu ruda decedată în locuință pentru că drumul spre cimitir nu era deszăpezit.
Drumul comunal 83, dintre Corbu și Vadu, are doar 10 kilometri, însă utilajele Primăriei nu au făcut față zăpezii troienite de aproape doi metri. Abia după aproape o săptămână, autoritățile au reușit să curețe drumul de omăt.
Cătunul Vadu Dobrii din județul Hunedora este izolat de șapte zile. Oamenii merg pe jos 12 kilometri ca să-și facă provizii
De o săptămână, nicio mașină nu poate intra sau ieși din cătunul Vadu Dobrii, comuna Bunila, pentru că toate cele cinci drumuri de acces sunt blocate de zăpadă.
Cei 10 oameni, care mai locuiesc acolo, așteaptă și acum utilajele de deszăpezire, informează Glasul Hunedoarei.
„Am luat ceva mai multă pâine ultima dată când am putut. E tare, dar o stropim cu apă şi-o băgăm puţin în cuptor. Cine nu mai are pâine, face mămăligă. Nu putem merge pe jos 12 kilometri până la Meria, pentru că doi oameni nu pot duce în spate 100 de pâini. Eu am 45 de ani şi sunt cel mai tânăr de aici. Sperăm să se desfacă drumul să putem coborî, să ne mai cumpărăm alimente”, spune Sorin Popa.
Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Daniel Andronache, a precizat că Vadu Dobrii este singura localitate izolată după ninsorile puternice de miercuri.
„E o furtună teribilă acolo. Avem utilajul pe poziţie şi va intra pe drum de îndată ce se mai linişteşte vremea”, adăuga Daniel Andronache, vicepreședintele CJ Hunedoara, pentru sursa citată.
La Vadu Dobrii, stratul de zăpadă e de 30 de centimetri. Pe drum, însă, zăpada e viscolită și depăşeşte o jumătate de metru.
Bieții oameni așteaptă ca ninsorile se oprească. Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben de ninsori, viscol și polei, valabilă până sămbătă la ora 12.