Curse de masini pentru sinistrati

– Tinerii vitezomani din Bucuresti, membri ai cluburilor de curse auto “No Speed Limit”, “Midnight Racers” si “Four Tuning” =, au demarat vineri noaptea o actiune de strangere de ajutoare pentru sinistrati. Membrii cluburilor non-profit pregatesc o cursa auto de indemanare care va avea loc in urmatoarele zile.
– Detinutii de la Penitenciarul de maxima siguranta Focsani au donat o parte din ratia de paine sinistratilor din judetul Vrancea. Cei 880 de detinuti s-au declarat impresionati de trauma prin care trec vrancenii si au vrut sa-i ajute cu ceea ce au putut, respectiv ratia lor de 400 de paini pe zi.

“Ni s-au prapadit tavanele”

In ultima localitate distrusa de o tornada, Brezoaele, oameni loviti de napasta continua sa astepte o mana de ajutor. De la Guvern, de la Primarie, de la vecini, de la oricine ar putea sa-i ajute sa lase in urma necazurile. “Am mai facut ceva la acoperis, dar n-avem tabla, asa ca am acoperit casa cu folie de plastic sa nu se nenoroceasca scandurile de lemn de la ploi. Ni s-au prapadit tavanele, o sa cada peste noi ca daca ne-a luat vantul acoperisul, s-au umflat de atata apa cata a dat Dumnezeu”, spune aproape plangand Floarea Maracine, a carei casa a fost serios lovita de tornada.
“Mare ajutor nu am primit, adica ne-au ajutat cum au putut, niste ciment, scanduri, dar cam atat, asa ca ne-am descurcat si noi, am cumparat fier pe datorie, am mai vandut una-alta. Nu pot sa stau la nesfarsit cu casa dezgolita, rad vecinii de mine”, spune necajita Brandusa Ion. Ca si vecina ei, Floarea Maracine, Brandusa se simte legata de maini si de picioare din cauza faptului ca nu stie de unde sa faca rost de tabla pentru acoperis. Isi pune mainile in solduri, apoi le incruciseaza la piept si se uita in lungul drumului de parca de undeva din curba soselei prafuite ar trebui sa soseasca un ajutor nesperat. “Si e greu singura, omul mi-e plecat la Petrosani, dar e blocat de ape, nu stiu cand o ajunge acasa. Ni s-au promis niste bani, ne-au facut copii dupa acte, ne-au trecut pe un registru, dar nu stiu cand o sa-i primim”.
Imediat dupa prapad si dupa ce sentimentul de disperare s-a mai risipit femeia spera si nadajduia in ajutorul celor care pot oferi mai mult decat o vorba buna. Acum, privind situatia la rece, realizeaza faptul ca lucrurile sunt mult mai complicate decat pareau la prima vedere si ca pe cat de usor este sa faci rau, pe atat este de greu sa intinzi o mana de ajutor. Atunci cand este cu adevarat nevoie.

“Le-a luat diavolul cu el si le-a dus”

Tornada de la Movilita, judetul Ialomita, a smuls in luna mai acoperisurile a 26 de case, a maturat de pe fata pamantului doua si a facut pagube de circa trei miliarde de lei. Tornada s-a format intre comuna Rosiori si Movilita si a avansat spre Moldoveni, unde a lasat fara acoperisuri alte zece case.
Ruperea de nori si mugetul sinistru al vantului ce i-a bagat in sperieti pe localnici nu pot fi uitate nici acum. Cand vine vorba despre zilele acelea, Stana Draghici se inchina cu doua maini si spune ca nu si-ar fi dorit sa traiasca momente precum cele din luna mai. “Am avut noroc ca nu mi-a luat decat acoperisul si de la casa si de la sopron. Le-a luat diavolul cu el si le-a dus cine stie unde”, spune ea.
Situatia a fost mai delicata in ograda lui Ion Ionita, care a fost nevoit sa o ia de la zero. Cu inima stransa de durere, dar cu speranta ca ce-a fost mai rau a trecut, el a trebuit sa reconstruiasca totul din temelii. “A fost si n-a mai fost. Uite asa, ca si cand spargi un pahar cu vin de piatra. Daca in dimineata aia cineva mi-ar fi zis ca pana seara o sa raman fara acoperis deasupra capului as fi bagat coasa in el”, spune Ion.
Dupa ce au depasit cu greu socul provocat de imaginea dezastrului autentic, locuitorii din Movilita s-au pus pe treaba. “Mai e putin de lucru la biserica. Am primit 400 de milioane de la judet si inca un miliard sponsorizare de la o firma. Casele avariate au fost reparate, iar cele distruse au fost reconstruite din temelie”, spune Petre Petre, primarul Movilitei.

Basescu: “Nu este stare de necesitate”

Bilantul inundatiilor din Romania se modifica de la o zi la alta. Conform datelor centralizate ieri, inundatiile din Bacau, Braila, Galati si Vrancea au afectat 103 localitati, 10.836 case, din care 509 au fost distruse. La nivel national, numarul caselor distruse se cifreaza la 652 locuinte. In cele patru judete, aproape 13.000 de persoane au fost evacuate, iar 13 localnici si-au pierdut viata. La acestea se adauga alte doua decese in Alba si in Tulcea.
Traian Basescu s-a deplasat ieri in Vrancea cu elicopterul. El a vrut sa viziteze zonele cele mai afectate de inundatii. Seful statului a declarat ca nu este cazul instaurarii starii de necesitate.
Autoritatile brailene, impreuna cu o brigada de geniu, au dinamitat un dig din avalul comunei Corbu Vechi, situata pe malul Siretului. Detonarea s-a facut cu 360 de kilograme de dinamita.
Autoritatile locale vor acoperi cheltuielile de inmormantare pentru cele sapte persoane care si-au pierdut viata in urma inundatiilor din Vadu Rosca, din judetul Vrancea, dar nu este clar cand si unde vor fi ei inmormantati, cimitirul si biserica din sat fiind acoperite de apa.
Patru localitati din judetul Galati au fost inundate, ieri, dupa ce apele Siretului au rupt digurile de protectie in mai multe locuri, patrunzand in case si gradini. Localitatile afectate sunt Tudor Vladimirescu, Vames, Piscu si Independenta.

 
 

Urmărește-ne pe Google News