Ei susțin că noua generație de sateliți Starlink, care furnizează internet de mare viteză în întreaga lume, interferează mai mult cu radiotelescoapele decât versiunile anterioare.

Miile de sateliți „orbesc” radiotelescoapele și ar putea împiedica cercetarea astronomică, potrivit Institutului Olandez de Radioastronomie (ASTRON). SpaceX, care deține Starlink, nu a răspuns la o solicitare a BBC News pentru comentarii.

Viteze de internet de patru ori mai rapide decât media

Sateliții furnizează internet în bandă largă în întreaga lume, adesea în locuri îndepărtate, inclusiv în medii greu accesibile precum Ucraina și Yemen.

În 2022, testele au arătat că Starlink ar putea furniza viteze de internet de patru ori mai rapide decât media, potrivit Departamentului pentru Digital, Cultură, Media și Sport din Marea Britanie. Dar astronomii spun că acest lucru are un cost.

„De fiecare dată când mai multe dintre acestea sunt lansate, cu aceste tipuri de niveluri de emisie, vedem din ce în ce mai puțin din cer”, a declarat profesorul Jessica Dempsey, director al ASTRON, pentru BBC News.

„Încercăm să privim lucruri precum jeturile, care sunt emise de găurile negre din centrul galaxiilor. De asemenea, ne uităm la unele dintre cele mai vechi galaxii, la milioane și milioane de ani lumină distanță, precum și la exoplanete”, a spus, evidențiind zonele pe care le afectează radiația satelitului.

Interferența produsă de a doua generație de sateliți, sau V2, a fost găsită de ASTRON ca fiind de 32 de ori mai puternică față prima generație.

Cantitatea de radiații emise depășește reglementările stabilite de organismul industrial, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, a adăugat profesorul Dempsey.

O estimare sugerează că există 6.402 de sateliți Starlink în prezent pe orbită la aproximativ 342 mile (550 km) deasupra Pământului, ceea ce îl face de departe cel mai mare furnizor. Sateliții sunt relativ mari – cu panouri plate de 3 m și o matrice solară de 8 m pentru energie.

Principalul concurent al SpaceX, OneWeb, are mai puțin de 1.000 de sateliți, dar domeniul de activitate este în creștere. De asemenea, Amazon își dezvoltă propria rețea și speră să lanseze cel puțin 3.000 în următorii câțiva ani.

Până în 2030, numărul de sateliți pe orbită ar trebui să depășească 100.000. Studiul a fost realizat cu radiotelescopul LOFAR din Olanda într-o singură zi din iulie, la începutul acestui an.

Multe obiecte din spațiu, inclusiv galaxii și planete îndepărtate, emit lumină pe spectrul electromagnetic. Această radiație se propagă sub formă de unde, iar radiotelescoapele le pot capta, permițându-ne să obținem o imagine a lucrurilor pe care nu le putem vedea cu ochii noștri. Dar aceste unde sunt perturbate de sateliți.

„Această problemă devine din ce în ce mai gravă”

Oamenii de știință au descoperit radiații electromagnetice neintenționate de la aproape toți sateliții V2 Starlink observați. Erau de aproximativ 10 milioane de ori mai strălucitoare decât cele provenite de la cele mai slabe surse de lumină identificate, spun ei.

Cees Bassa, unul dintre cercetători, a spus că este ca și cum ai compara „cele mai slabe stele vizibile cu ochiul liber și strălucirea Lunii pline”.

„Deoarece SpaceX lansează aproximativ 40 de sateliți Starlink de a doua generație în fiecare săptămână, această problemă devine din ce în ce mai gravă”, a adăugat el.

Robert Massey, director executiv adjunct al Royal Astronomical Society din Marea Britanie, a declarat: „Este foarte clar că, dacă avem ceva atât de luminos care compromite atât de mult un observator radio major, atunci trebuie să facem ceva cât mai rapid”.

Întrebat despre valoarea cercetării în astronomie, el a spus: „Este greșit să spui că există o știință pe care pur și simplu o poți respinge. Aplicațiile pot fi decenii sau chiar mai mult în viitor, dar pot fi foarte fundamentale și foarte importante”.

Oamenii de știință sunt, de asemenea, îngrijorați de poluarea luminoasă produsă de sateliți, care ar interfera și cu telescoapele optice. Astronomii spun că au discutat cu SpaceX despre radiațiile provenite de la prima generație de sateliți, iar compania le-a ascultat preocupările.

Dar ASTRON spune că V2 s-au dovedit a fi și mai puternice. „A vedea aceste semnale puternice de la aceasta nouă generație de V2 Mini SpaceX a fost un pic șocant””, spune profesorul Dempsey.

„Acest lucru amenință, de fapt, întreaga astronomie de la sol, în orice lungime de undă și în moduri diferite. Dacă va continua, fără niciun fel de atenuare care să facă acești sateliți silențioși, atunci devine o amenințare mare pentru tipurile de astronomie pe care le facem” a adăugat profesorul Dempsey.

„Singurele constelații pe care le vom vedea vor fi cele făcute de om”

Cercetătorii subliniază că este nevoie de o mai mare reglementare a spațiului și a modului în care funcționează sateliții pentru a evita compromiterea activității științifice. Ei au spus că, în calitate de cel mai mare furnizor de sateliți, SpaceX ar putea stabili un standard pentru limitarea poluării.

Profesorul Dempsey a spus că acțiuni simple, cum ar fi ecranarea bateriei pe satelit, ar putea face o mare diferență și ar putea reduce radiația emisă. Unele interferente provin de la componente electronice defecte, lucru care ar putea fi prevenit. Însă, dacă nu se iau măsuri, „foarte curând singurele constelații pe care le vom vedea vor fi cele făcute de om”, a adăugat profesorul Dempsey.

 
 

Urmărește-ne pe Google News