“De Sărbători, mergeam acasă la părinţii mamei din Bucovina, pentru că acolo se respectau altfel tradiţiile. Ne strângeam toată familia la tăiatul porcului, iar bunicul ne dădea şoriciul din frunte, pentru ca noi să fim «fruncea». Bunica făcea cozonaci, împodobeam bradul… Era o atmosferă extraordinară, desprinsă parcă din poveşti”. Cam aşa sună amintirile Elenei Udrea despre vacanţele petrecute la Mălini, locul de naştere al mamei sale, Maria. În totală contradicţie însă apar mărturiile vecinilor despre viaţa din sânul familiei mamei Elenei Udrea.
«În locul casei de azi erau două bordeie»
După această atmosferă de poveşti adaptată binişor la realitate, Vasile Vodă (62 de ani) intervine şi el în discuţie, pentru că are ceva de spus: “În locul casei de azi, erau două bordeie atunci. Vasile avea pământuri, dar le lăsa nelucrate, iar când nu mai avea bani, mai vindea câte o bucată de teren. Vă daţi seama, cum să împarţi copiii în două, patru să-i păstrezi, iar patru să-i dai la cămin?… Ce suflet să ai?”.
Tot acum aflăm că prima soţie a lui Vasile Veliceasa, bunicul Elenei Udrea, a murit destul de tânără, aşa că acesta s-a recăsătorit, a făcut o droaie de copii şi a murit acum vreo 10 ani, “nici nu mai ştiu exact, că la noi timpul trece altfel, azi eşti tânăr şi-n putere, mâine nu mai eşti, ai plecat pe lumea cealaltă”.
Elena Udrea a fost în vizită oficială la Mălini la începutul lunii februarie, ocazie cu care le-a promis sătenilor că va sprijini realizarea unor obiective cum ar fi modernizarea pârtiei de schi (alimentare cu apă, tunuri pentru producerea zăpezii, anexe, căi de acces şi parcare) şi modernizarea unui drum judeţean.
“Îmi propun ca, în acest an, mare parte din investiţiile pe care vrem să le facem să le direcţionăm către ţinutul dumneavoastră, motivat de faptul că aveţi resurse uriaşe pe turism”, a declarat Udrea, care s-a ţinut de cuvânt foarte repede. Ziarul comunei a notat că, la 11 zile după vizita Elenei Udrea la Mălini, guvernul a aprobat proiectul “Schi în România”, în care e inclus şi Consiliul Local Mălini.
Satul Mariei Udrea arată ca un imens şantier, deşi lumea nu aprobă risipa: 2,5 milioane de euro pe apa Măliniului!
Începând chiar din faţa Primăriei şi a Casei Memoriale Nicolae Labiş, drumurile Măliniului arată ca după război, pentru că se pune în aplicare un proiect foarte costisitor, de 2,5 milioane de euro, prin care comuna va beneficia de reţele de canalizare şi de staţii de epurare a apei.
Proiectul “Reţele de canalizare şi staţii de epurare în satele Mălini, Poiana Mărului şi Pâraie şi achiziţionarea de utilaje şi echipamente pentru servicii publice în comuna Mălini, judeţul Suceava” costă uluitoarea sumă de 2.468.746 de euro! Început la 30 septembrie 2008 şi cu termen de finalizare 30 ianuarie 2011, proiectul presupune, pe înţelesul tuturor, realizarea sistemului de canalizare pentru evacuarea apelor uzate menajere şi epurarea acestora.
Cităm din ziarul local, lunarul “Mălini”, editat chiar de primărie: “În primul rând, se vor simplifica munca şi viaţa în gospodărie. Nu va mai fi nevoie ca apele folosite în bucătărie, la îmbăiere sau la spălarea rufelor să fie duse şi aruncate undeva «în spatele casei». Pe urmă, încet-încet, canalizarea ne va ajuta să scăpăm de acea construcţie stânjenitoare care e closetul din «fundul curţii»”.
Localnicii spun că este ceva necurat
Rolul investiţiei i-a scandalizat pe locuitorii comunei, care nu pot înţelege cum 2,5 milioane de euro pot fi aruncaţi doar pentru a nu mai azvârli apa în spatele casei sau pentru a folosi un closet modern.
“Noi aşa am crescut, cu WC-ul în fundul curţii, şi aşa vom muri, n-avem nevoie de lucruri din acestea, noi. Dacă voiam aşa ceva, mă duceam la oraş. La câte nevoi are satul ăsta, să dai atâtea milioane pe prostii mi se pare lucru necurat. Să dea Domnul să nu fie vreo manevră la mijloc, dar noi n-avem nevoie de apă şi de canalizare, că avem fântânile şi curţile noastre”, ne-au declarat supăraţi sătenii, care n-au de gând să plătească racordarea la reţea.
Citeşte în Libertatea de mâine ce casă vrea să răscumpere Elena Udrea