Cum de se întâmplă acest lucru? Păi, Nakamoto ar deține circa 980.000 de Bitcoini, creați la începutul monedei digitale, după cum estimează cercetătorul Sergio Demian Lerner pe blogul său. Acesta a analizat tiparele de ”minare” a Bitcoin folosite de Nakamoto inițial.
Cum un Bitcoin este acum aproximativ 17.300 de dolari, acest lucru înseamnă o avere de circa 17 miliarde de dolari.
Acest lucru l-ar pune în top chiar lângă miliardarul german Dieter Schwarz, proprietarul Schwarz Group, care deține lanțurile de hypermarketuri Kaufland și supermarketurile Lidl.
Elon Musk a negat că ar fi Nakamoto
Tot spre comparație, Elon Musk are o avere estimată în timp real de revista americană Forbes la 20,5 miliarde de dolari. Musk a negat de curând că el ar fi Nakamoto.
Cu excepția câtorva tranzacții inițiale, niciun Bitcoin aflat în posesia lui Nakamoto nu a fost vândut.
Identitatea inventatorului Bitcoin, o enigmă
Bitcoin este prima monedă digitală lansată în lume, în anul 2009, iar aceasta folosește elemente de criptografie. Acesta a fost ”inventat” de către enigmaticul Satoshi Nakamoto.
Nemulțumit de faptul că băncile centrale din întreaga lume scădeau dobânzile și depreciau monedele naționale în toiul crizei economice, Nakamoto a venit cu ideea de a inventa o monedă care să nu fie sub controlul băncilor centrale pentru a nu fi ”sărăciți” cei cu economiile în depozite bancare.
Mai exact, toate tranzacțiile sunt înregistrate în așa-numitul ”blockchain”, care reprezintă un ”lanț” ale cărui ”zale” consemnază toate tranzacțiile efectuate.
Acestea sunt verificate de o rețea de calculatoare, care trebuie să rezolve o serie de calcule complexe. Calculatoarele nu se află într-o locație centrală, ci fiecare utilizator își poate folosi propriul calculator. Rezolvarea de probleme matematice previne frauda.
De asemenea, în cazul Bitcoin este că tranzacțiile sunt anonime, adică nu se știe între cine și cine se fac.
Cine este Satoshi Nakamoto nu a putut fi stabilit niciodată în mod clar. Mai multe persoane au afirmat că ei sunt creatorul Bitcoin, dar nu au adus niciodată dovezi.
Produsul NSA?
Acum nu se știe nici măcar dacă Nakamoto trăiește sau nu. Alți cercetători cred că Nakamoto era un pseudonim pentru un grup de oameni, în vreme ce alții cred că NSA – agenția națională de securitate a SUA – se află în spatele creării Bitcoin.