Accentul în organizarea interiorului cade însă pe textilele de casă: țoluri, păretare, ștergare ornamentale, cu o cromatică vie ce îmbracă pereții și obiectele de mobilier. Ștergare scurte sau „funde” cum se numesc în zonă, plasate la icoane, încântă privirea printr-un decor bogat, geometric și prin cromatica bazată pe roșu.
În structura decorativă a interiorului, numărul mare al pieselor aparținând principalelor genuri ale creației populare – textile, port, ceramică, configurează prin reușita asociere stilul caracteristic zonei etnografice a Țării Oltului.
„Bine-ați venit în căsuța noastră!”, i-a întâmpinat Maria Boboia pe primii vizitatori ai Muzeului Satului din Veneția de Sus.
Gazda a fost plecată mai bine de zece ani în Italia, însă ori de câte ori a avut ocazia, a îmbrăcat frumosul costum popular de Veneția, ia cu pumnișori și fota unică prin cromatica florilor țesute. Dorul de casă a determinat-o însă, să se reîntoarcă pe meleagurile natale și animată de dorința de a promova tradițiile locale, a reînviat obiceiuri de care doar bătrânii din sat mai povesteau.
Astfel, două dintre cele mai frumoase obiceiuri tradiționale ale zonei etnografice Țara Făgărașului– Turca și Plugarul, au ajuns în cadrul unor expoziții organizate la Castelul Bran. Multe dintre țesăturile expuse au fost lucrate de Mărioara Boboia, mama Mariei, în memoria căreia au fost puse bazele acestui muzeu. La confecționarea acestora au contribuit chiar Maria și sora ei pe când aveau doar zece ani.
„Este o doriță și un vis împlinit; mă bucur enorm că am putut realiza acest muzeu al satului , reușind în câțiva metri pătrați să adun valori tradiționale românești. Fiecare bucățică de pânză are povestea ei, fiecare obiect are valoarea lui. Am reușit ca prin fiecare obiect adunat să îi aduc prezenți printre noi pe cei care nu mai sunt. Am pus în valoare o istorie și un neam. Vă aștept cu mare drag la Veneția de Sus, la Muzeul Satului!”, a declarat Maria Boboia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro