„A venit încălzirea globală și asta ne-a schimbat viziunea asupra acestui loc”, a spus Didier Beauzon, un oficial local, în vârstă de 63 de ani, care locuiește de o viață în Saint- Firmin.
Instalația de telescaun a apărut în satul Saint-Firmin, aflat la aproximativ 70 de kilometri de Grenoble, oraș care cunoscut printre pasionații sporturilor de iarnă, care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din 1968. Scopul telescaunului a fost acela de a-i ajuta pe copiii din sat să învețe să schieze, undeva aproape de casă, pentru ca apoi aceștia să poată să meargă și pe pârtiile mai dificile din apropiere.
Schimbările climatice au schimbat planurile autorităților locale. „Absența zăpezii a însemnat că ultima dată când l-am folosit a fost în urmă cu 15 ani și doar pentru un weekend. De atunci, nu a mai fost folosit”, a mai spus Beauzon.
Oficialul își amintește de competițiile sportive organizate înainte în satul său, competiții care erau considerate prilej de bucurie pentru toată comunitatea.
„Oricine putea câștiga un premiu, tot ce trebuia să faci era să ajungi la poalele muntelui, indiferent cum”, a spus Beauzon. Premiile erau de obicei modeste – o pereche de șosete, un baton de ciocolată, dar evenimentul în sine era o sărbătoare pentru sat.
Tradiția a dispărut în același timp cu zăpada. Iar cu timpul, telescaunul a devenit o instalație care doar aduna rugină. Astfel, autoritățile au chemat 20 de muncitori din cadrul unui grup ecologist care au demontat tot sistemul și au preluat metalul pentru a-l duce la reciclat.
Costul întregii dezmembrări a telescaunului din Saint-Firmin a fost de aproximativ 20.000 de euro.
Și alte stațiuni sunt în situații similare
Situația din micul sat alpin este întâlnită și în alte stațiuni de schi, care au început să simtă tot mai mult absența ninsorilor. Sezonul de schi este mai scurt, iar ghețarii din munți continuă să se topească.
La începutul acestei luni, stațiunea franceză de schi Val Thorens, cea mai înaltă stațiune de altitudine din Europa, a anunțat că amână deschiderea sezonului de schi cu o săptămână, până pe 26 noiembrie, din cauza „vremii calde de toamnă”.
Totodată, CNN amintește că în acest an un val de căldură record a cuprins Franța și cea mai mare parte a Europei de Vest, împingând temperaturile aproape sau peste 40 de grade Celsius în timpul verii.
În prezent, 62% din populația Franței este expusă la riscuri climatice „semnificative” sau „foarte semnificative”, potrivit datelor Ministerului francez al Mediului.
Franța ar putea, de asemenea, să se confrunte cu un viitor mult mai dificil, deoarece se așteaptă ca temperaturile să crească cu 3,8 grade Celsius până în 2100 sau chiar cu 6,7 grade Celsius în cel mai pesimist scenariu, potrivit unui studiu publicat în octombrie de cercetătorii de la serviciul meteorologic național francez Météo France.
Foto: Profimedia Images