Acestia au renuntat la multe din culturile traditionale si au scos din rasadurile din spatele casei legume pe care majoritatea romanilor le-au vazut doar in reviste.
„Trufandale” pentru cei mai multi oraseni, varzoasele scumpe au devenit aici alimente de baza. Orice gospodina, chiar si cele foarte batrane, si-au imbogatit retetarele cu preparate din bucataria internationala. Pentru ca productia e mare, taranii s-au apucat de afaceri si aduc in supermarketurile bucurestene brocoli si salata iceberg.
„Toate nevestele noastre au invatat sa gateasca brocoli si celelalte legume rare la noi. Chiar si femeile mai in varsta au cedat traditionalismului si au plantat in spatele casei cateva rasaduri. Aici toata lumea traia din cultivarea verzei, iar brocoli s-au adaptat de minune cu solul si clima. Mai mult decat atat, cu totii consumam zilnic aceste produse, preparate in zeci de feluri”, spune Marian Cristache, managerul Societatii Agricole Brezoaiele.
Rosiile cu crestere determinata (cele foarte mici), varza creata, salata iceberg si varza chinezeasca sunt anul acesta noile produse „Made in Brezoaiele”. Marian Cristache spune ca legumele cultivate in aceasta comuna ajung mai rar in piete, pentru ca tarabagiii le vand la preturi de cinci ori mai mari. Taranii carora le prisosesc culturile reusesc sa-si vanda produsele in supermarketuri sau sa incheie contracte cu marile restaurante bucurestene. Pentru ca afacerea a inceput sa mearga bine, agricultorii din Brezoaiele sunt hotarati sa aduca pe piata si alte produse noi.
„Porumbul dulce nu va mai fi importat, iar pentru prima oara, romanii vor putea cumpara din piete cartofi speciali. Vom planta aici cartofi pentru prajit, cartofi pentru fiert si cartofi pentru copt. Fiecare e altceva. Tot ce exista la ora actuala pe piata sunt soiuri furajere”, a incheiat Marian Cristache.
Retete de la Brezoaiele
Brocoli cu branza si unt
Ingrediente: 1/2 kg bocoli, sare, 300 grame branza telemea (rasa), marar, 5 linguri de unt topit. Mod de preparare: brocoli se desfac buchetele precum conopida si se fierb in apa cu sare pana se inmoaie. Se scurg bine si se asaza pe un platou. Se presara branza amestecata cu marar tocat. Se incinge untul si se toarna peste brocoli.
Paste cu brocoli
Ingrediente: 300 g de paste, 200 g de sunca, brocoli opariti, 3 linguri cu varf de unt, 200 grame telemea rasa, piper, sare si smantana. Mod de preparare: Puneti cateva minute la inabusit sunca taiata in felii subtiri impreuna cu brocolii, intr-o craticioara cu unt. Pastele fierte se scurg bine si se amesteca cu sunca, brocoli si telemeaua rasa. Se pune sare si piper dupa gust, dupa care compozitia se asaza intr-un vas din sticla termorezistenta, tapetat cu unt. Vasul se baga la cuptor, timp de 30 de minute. Preparatul se serveste cu sos de smantana.