”Dacă mă îmbolnăvesc, cine mă îngrijește?”

Giovanni Carilli, 82 de ani, și Giampiero Nobili, 74 de ani, poartă măști de protecție de fiecare dată când se întâlnesc și insistă să stea la un metru distanță, cu toate că nu au alți vecini și rareori părăsesc micuța localitate.

Deși sunt atât de izolați, ei nu se simt protejați de virusul care a luat până acum aproape 37.000 de vieți în Italia.

”Sunt speriat de COVID”, a declarat Carilli pentru CNN Travel.

Dacă mă îmbolnăvesc, sunt singur, cine mă îngrijește? Sunt bătrân, dar vreau să trăiesc în continuare aici, îngrijindu-mi oile, viile, stupii și livada. Să merg la adunat trufe și ciuperci. Îmi place viața.

Giovanni Carilli:

Giovanni Carilli, unul dintre cei doi locuitori din Nortosce | Foto: EPA

Italienii trebuie să respecte o distanță socială de un metru, în timp ce măștile sunt obligatorii în toate spațiile publice, atât în aer liber, cât și în interior, cu excepția caselor private.

Poliția a dat amenzi cuprinse între 400 și 1.000 de euro celor care refuză să poarte măști în cele mai aglomerate orașe ale țării.

”Dacă există reguli, trebuie să le respectați”

Pentru Carilli și Nobili, acoperirea feței este o regulă sacră. Nobili consideră că ar fi lipsit de respect pentru oricare dintre ei să ignore măsurile stricte adoptate în timpul pandemiei, în ciuda circumstanțelor lor, cu totul excepționale.

A purta mască și a respecta distanțarea socială nu este doar din motive de sănătate. Nu este ceva ”rău” sau ”bun ”. Dacă există reguli, trebuie să le respectați, de dragul vostru și al celorlalți. Este o chestiune de principiu.

Giampiero Nobili:

Când vârstnicii se întâlnesc pentru un espresso în casa lui Carilli, se așază la o masă lungă de doi metri, fiecare la câte un capăt. De asemenea, se asigură că mențin distanța socială în timpul plimbărilor lor regulate către o fântână romană de piatră veche, de unde iau apă proaspătă.

Câinele de trufe și cinci oi, singurii lor tovarăși

Carilli s-a născut în sat, dar și-a petrecut o mare parte din viață făcând mezeluri la Roma, înainte de a se întoarce să locuiască în casa copilăriei sale, după pensionare.

Nobili, fratele cumnatului lui Carilli, a ales, de asemenea, să locuiască aici în anii bătrâneții. El face bijuterii artizanale, explicând că pădurile care înconjoară așezarea îl inspiră.

Pe măsură rezidenții din Nortosce au plecat din Roma și alte orașe pentru a-și găsi de lucru, Carilli și Nobili au rămas singuri în localitate. Tovarășii lor sunt câinele lui Carilli, cu care bătrânul merge după trufe, și cele cinci oi pe care acesta le ține în curtea sa.

Satul Nortosce e ascuns printre dealuri, în Umbria | Foto: EPA

Ascuns printre dealuri, Nortosce e aproape de Abruzzo și Marche și în special de vechiul oraș roman Ascoli Piceno.

Satul a fost înființat din Evul Mediu și, potrivit legendei, primul său colonist a fost un fermier din orașul apropiat Rocchetta, care a venit să planteze un nuc într-o livadă.

Numele Nortosce este derivat dintr-o combinație a cuvintelor ”nucă” și ”livadă”, în dialectul local antic.

Foto principală: CNN, Silvia Marchetti

 
 

Urmărește-ne pe Google News