Tribul vechi de 2.000 de ani și situat în satul Huanglo din regiunea autonomă Guangxi, numără doar 600 de oameni, totalizând 78 de familii. Satul și-a făcut un renume ca fiind locul personajului animat Rapunezel, cunoscută pentru podoaba ei capilară foarte lungă, pentru că mai mult de  60 de femei din trib se laudă că părul lor măsoară peste un metru, în timp ce una dintre ele deține și Recordul Mondial pentru cel mai lung păr, acesta având o lungime de 2,13 metri.

 

Femeile Yao au voie să-și taie părul o singură dată în viață, de obicei, la vârsta de 18 ani sau înainte să se mărite. Pan Jifeng, o femeie din sat, în vârstă de 51 de ani, care a respectat tradiția, a declarat pentru presa locală că din generație în generație au moștenit un secret care le păstrează părul lucios, sănătos și moale. Acestea se spală pe cap cu apă în care a fost ținut orez lipicios. „Noi de la naștere nu ne tăiem părul până la vârsta de 18 ani.

Atunci tăierea acestuia are loc în cadrul unei ceremonii care marchează faptul că fetița este acum adultă și se poate mărita”, a mai spus Pan. Însă nici atunci părul nu este aruncat, ci este păstrat bine, iar după nuntă sau după ce devină mamă, femeia își țese părul tăiat și îl poartă ca pe un ac de păr, fiind o  distincția care arată dacă femeia este măritată sau nemăritată. Femeile își poartă, de obicei, părul strâns ca un turban pe cap, legat cu eșarfe. Părul lung este considerat că atrage norocul, sănătatea şi prosperitatea familiei.

Urmărește-ne pe Google News