Preoții implicați în conflict sunt Dmitro Koshka, de la Biserica Nașterea Maicii Domnului, parte a bisericii ortodoxe din Ucraina, și Viktor Talko, protopop în cadrul bisericii ortodoxe ucrainene afiliată Moscovei.
Koshka, în vârstă 42 de ani, îl acuză pe Talko, în vârstă de 67 de ani, care slujește la Biserica Arhanghelului Mihail, că i-a îndrumat pe soldații ruși să-l atace în timp ce aceștia controlau zona, la începutul lunii martie.
„Am primit un apel de la luptătorii apărării teritoriale, pentru că sunt și membru al apărării teritoriale Borodianka. Mi-au spus să-mi părăsesc repede casa, pentru că preotul de la Moscova a primit soldați ruși și a cooperat cu ei”, povestește părintele Koshka, adăugând că a plecat a doua zi, de dragul soției sale și al fiicei lor, spre Piskivka, un sat aflat la aproape 25 de kilometri nord-vest de Borodianka.
„Apărarea teritorială mi-a spus că atunci când soldații ruși au venit la biserică să mă caute, au arătat tuturor datele mele personale, chiar și cele din pașaport. Aveau toate informațiile despre mine”, continuă preotul, care a fost și deputat al consiliului municipal, motiv pentru care accesul la datele sale este destul de ușor.
„Dar soldații ruși nu le-ar fi găsit niciodată singuri, au fost ajutați de preotul rus. Le-a dat toate aceste informații… Îl cunosc foarte bine”, continuă Koshka.
În același timp, el îl acuză pe preotul Talko, fără să prezinte dovezi, că i-a adăpostit pe soldații ruși în biserica lui și, împreună cu fiul său, i-a ajutat să-și țină echipamentele militare la ferma sa.
„După aceea, le-a pregătit mâncare, i-a hrănit, au petrecut noaptea acolo. Pe scurt, i-a cunoscut ca prieteni apropiați. Toată lumea știe asta, toată lumea a văzut-o”, afirmă Dmitro Koshka.
Însă cea mai gravă faptă, crede preotul, este că Talko a permis bisericii sale să facă parte dintr-o „înșelătorie” împotriva oamenilor disperați să scape de bombardamentele din oraș. Potrivit lui Koshka, localnicii au primit un SMS de la un număr necunoscut prin care erau invitați să se întâlnească la biserica lui Talko pentru a fi evacuați, dar nu li s-a spus că destinația lor este Belarus, aliat al Rusiei.
Peste 100 de civili ar fi fost păcăliți în acest fel, iar preotul Talko ar fi încercat să fugă, dar a fost prins în cele din urmă și a intrat în atenția SBU (serviciile secrete ucrainene – n.r.).
„Să-l judece Dumnezeu”
Viktor Talko respinge aceste acuzații și spune despre colegul lui că este „bolnav spiritual” și caută să stârnească dușmănia, acuzându-l pe nedrept că este un agent al armatei ruse.
El a negat că a fugit, spunând că a fost preluat de serviciile secrete ucrainene pe 2 aprilie, a doua zi după retragerea forțelor ruse din Borodianka, și interogat timp de șase zile într-un gimnaziu din Kiev.
Preotul afirmă că doar a încercat să ajute localnicii cerând făină de la ruși și a negat că le-a dat invadatorilor informații despre Koshka.
Nu am probleme cu guvernul ucrainean. Mă acuză că am colaborat cu forțele de ocupație ruse. (…) Am apelat la soldații ruși doar ca să cer ajutor pentru civilii ucraineni. Nu am hrănit soldații ruși. Am hrănit civili obișnuiți. Am cerut făină de la soldații ruși pentru a coace pâine pentru oamenii din biserica noastră.
Preotul Viktor Talko:
Talko afirmă că autoritățile nu pot înțelege cum inamicul a ajutat un preot ucrainean și „îi prezintă acum pe soldații ruși ca fiind îngrozitori. Dar, în realitate, soldații ruși de aici erau diferiți”.
În ce privește acuzațiile că a ajutat la trimiterea civililor din Borodianka în Belarus, preotul spune că a primit scrisori de la oameni care îi sunt recunoscători că i-a ajutat să ajungă în această țară.
„Am ajutat la evacuarea poporului nostru ucrainean prin Crucea Roșie din Belarus. (…) Biserica noastră a ajutat la evacuarea a 80 de oameni în Belarus”, explică el, adăugând că a fost implicat și în evacuarea a 1.500 de oameni în vestul Ucrainei.
Preotul Talko are și el propriile acuzații la adresa colegului său. Spune că biserica lui Koshka a fost înființată doar pentru a o contesta pe a lui și crede că Koshka i-a încurajat pe oameni să arunce cocktailuri Molotov într-o anexă de lângă porțile proprietății bisericii sale.
„Vezi o clădire arsă lângă biserică? Totul a fost organizat de acest preot. Acum este o stea și un patriot. Dumnezeu să-l binecuvânteze. (…) Să-l judece Dumnezeu”, mai spune Viktor Talko, adăugând că dacă nu ar fi preot, ar vorbi altfel cu acuzatorul său.
Orașul Borodianka a fost scena unor atrocități comise asupra civililor, fapte care au ieșit la iveală după retragerea forțelor ruse, la începutul lunii aprilie.
„Din păcate, orașul practic nu mai există. Rușii au distrus tot ce le-a stat în cale. Cinic și brutal!”, spunea atunci Oleksi Kuleba, șeful Administrației Militare Regionale Kiev.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: Profimedia