Sistemul de canalizare, cu staţie de epurare, care a fost implementat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și construit în perioada 2010-2014, cu suma de 2,5 milioane de euro, acoperă în prezent doar 50 de case din cele peste 700 de gospodării existente, scrie adevarul.ro.
„Sistemul de canalizare acoperă doar 1.300 de metri liniari, adică 50 de case. Ar trebui să ne extindem, dar e o problemă pentru că proiectul iniţial a prevăzut şi asfaltarea de drumuri, iar pentru spargerea asfaltului avem interdicţie 8 ani de zile. Nu au fost bani mai mulţi pentru canalizare pentru au fost incluse mai multe obiective în această sumă, cum ar fi reabilitarea căminului cultural, after school, asfaltare, staţie de epurare şi cumpărarea unui utilaj”, a declarat primarul din Vișinești, Nicolae Stoica, pentru sursa citată.
Cu toate acestea, sătenii se consideră prea săraci ca să se racordeze la canalizare, chiar dacă Primăria le-a adus conducta foarte aproape de locuințele lor.
„Mă costă cel puţin 1.000 de lei tubulatura şi toate cele. Plus că trebuie să sap pe o distanţă de 10-15 metri la doi metri adâncime. Din pensia mea nu voi reuşi să fac acest lucru. Poate copiii mei să reuşească, noi suntem bătrâni”, a povestit unul dintre săteni.
În acest timp, în România sunt sute de comune unde nu există rețea de apă potabilă și canalizare publică.
Mai mult, sunt județe unde oamenii cară apă kilometrii întregi și încă sunt persoane care-și spală rufele cu apă de ploaie.
Astfel, apa la robinet și canalizarea rămân pentru mulți români doar un vis frumos, pentru să statul se mișcă în ritm de melc în ceea ce privește rețelele de utilități publice. Vezi topul județelor cu localități fără canalizare.