Premiera mondiala. Adrian Stefanescu, cascadorul care l-a dublat pe ”Sinan Pasa”, munceste la un prototip de sa perfecta. Ea poate fi folosita atat de incepatori, cat si de specialisti in domeniu, adica pentru cele mai nastrusnice cascade de echitatie. Saua-minune este recomandata si pentru incepatori.
Sunt putini romani care sa nu fi vazut filmul Mihai Viteazul. Putina lume stie insa ca scoala romaneasca de cascadorie s-a nascut cu ocazia filmarilor acestei pelicule, in 1970.
Printre cei scolarizati atunci s-a numarat si Adrian Stefanescu, specializat pe cascade de echitatie, cel care l-a dublat pe ”Sinan Pasa” in momentul celebru in care vizirul otoman se ciocneste cu voievodul roman pe podul de la Neajlov, cade cu calul in apa si, dupa cum spune legenda, pierde doi dinti. ”Imi amintesc ca nu voia sa iasa cascada asta deloc, am tras mai multe duble, se enervase rau Sergiu Nicolaescu. Pana la urma a fost bine”, isi aminteste Stefanescu.
In 1982 maestrul Adrian Stefanescu a intrat in contact cu lumea circului. Ajutat de Ion Besoiu a reusit sa impuna un numar de ”lupte de gladiatori” – adica spade, cai, cazaturi spectaculoase – la Circul de Stat din Bucuresti, in compania unora dintre cei mai buni cascadori pe cai din vremea respectiva. ”Atunci a aparut saua. Repetam doar noaptea si, din aproape in aproape, am definitivat un prototip. Lucram seile undeva in Matache. In 2006 m-am apucat de saua pe care vreau sa o brevetez”, explica Adrian Stefanescu.
„Cu ea se poate merge in picioare pe cal”
Saua-minune are 9 elemente in plus fata de o sa normala. Este vorba despre cele doua coarne de care se prinde cascadorul in timpul manevrelor pe care le face, o curea, numita strevata, pe stanga si doua pe dreapta pentru trecere pe sub burta sau pe sub gatul calului in timpul galopului, o strevata complementara, legata de scara, pentru tarare scurta sau lunga in urma calului, o strevata pentru mers in picioare pe cal in timpul galopului etc.
Daca va fi gata in cursul lunii ianuarie, asa cum promite si maestrul curelar Constantin Hantari, cel care il ajuta pe Stefanescu, la 2 februarie obiectul va fi prezentat la OSIM. Hantari este curelar de 40 de ani, respectiv de la varsta de 17 ani, este unul din cei mai tari specialisti in domeniul seilor de cai din Romania si crede ca ceea ce lucreaza ei acum va fi o adevarata bijuterie. ”Trebuie sa fie gata pana la 1 februarie, pentru ca pe 2 februarie implinesc 64 de ani si in acea zi trebuie sa intru cu ea pe usa OSIM”.
„Nu s-a mai brevetat asa ceva”
”In Romania nu s-a mai brevetat asa ceva. Il invitam sa inainteze cererea, dar inainte il rugam sa vina la sediu pentru ca descrierea tehnica se face dupa un anumit tipic, sa il ajutam sa faca modelul”, ne-a spus Valeriu Gerambazu, purtatorul de cuvant al OSIM.