Mișcarea vine după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a ordonat închiderea filialei europene a băncii.
„În situaţia actuală, Sberbank a decis să se retragă de pe piaţa europeană. Băncile subsidiare ale grupului s-au confruntat cu ieşiri anormale de numerar şi ameninţări la adresa siguranţei sucursalelor și angajaților săi”, a anunțat Sberbank miercuri, 2 martie, într-un comunicat de presă.
Banca a precizat că nu mai poate furniza lichidități filialelor sale europene în urma ordinului venit de la Banca Centrală a Rusiei, care încearcă să-și păstreze deținerile de valută. Sberbank a adăugat însă că activele și nivelul de capitalul pe care le deține sunt suficiente pentru a-și plăti toți deponenții, potrivit agenției France Presse, citată de publicația americană Barron’s.
Anunțul părăsirii pieței europene a venit chiar în ziua în care Sberbank, controlată de statul rus, a raportat un profit record pe anul 2021. Profitul net al băncii a crescut anul trecut cu 64% comparativ cu 2020, ajungând la 1,25 de trilioane de ruble (12,38 de miliarde de dolari). Randamentul capitalului propriu pentru anul 2021 a fost de 24,2%, iar venitul net din dobânzi a fost de 1,8 trilioane de ruble.
CEO-ul Sberbank, German Gref, care nu a oferit prea multe declarații de când a izbucnit criza ucraineană, a descris rezultatele băncii drept „excepționale”, dar a spus că acum se pune accent pe „noile provocări cu care se confruntă economia rusă și sectorul financiar”.
Decizia băncii de ieși de pe piața europeană evidențiază presiunea cu care se confruntă unele companii rusești din cauza măsurilor fără precedent luate de Occident pentru a izola Moscova după invadarea Ucrainei. Vestul a impus sancțiuni inclusiv asupra Băncii Centrale din Rusia și a exclus unele dintre cele mai importante bănci ale țării din sistemul global de plăți SWIFT.
Guvernatorul Băncii Centrale ruse, Elvira Nabiullina, a declarat miercuri că economia țării se confruntă cu o situație extremă și că face tot posibilul pentru a se asigura că sistemul financiar poate face față oricărui șoc.
Sberbank avea active europene în valoare de 13 miliarde de euro (14,4 miliarde de dolari) la 31 decembrie 2020 și filiale în mai multe țări, precum Austria, Croația, Germania și Ungaria.
Banca anunțase în noiembrie 2021 că intenționează să finalizeze vânzarea operațiunilor sale din Bosnia și Herțegovina, Croația, Ungaria, Serbia și Slovenia până la finalul anului, în cadrul unei tranzacții în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro.
Retragerea de pe piața europeană nu afectează operațiunile Sberbank din Elveția, care vor continua să funcționeze în mod normal.
Miercuri, 2 martie, s-a intrat în a șaptea zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat, pe 24 februarie, lansarea ofensivei împotriva țării conduse de Volodimir Zelenski, afirmând că este vorba despre o „operațiune militară specială de eliberare”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia.