Principalul serviciu secret de la Kiev precizează că Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, este căutat în temeiul unei secțiuni din Codul Penal care se referă la tentativele de subminare a integrității teritoriale a Ucrainei și a inviolabilității frontierelor sale. Majoritatea membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei se află pe lista de urmăriți a Ministerului de Interne al Ucrainei.
Conform articolului 110 (aliniatul 2) din Codul Penal ucrainean, fostul președinte rus riscă o pedeapsă cu închisoarea de la cinci la zece ani în calitate de funcţionar public.
Nu a fost imediat clar de ce autoritățile ucrainene nu au făcut publice mai devreme informațiile privind faptul că Medvedev este dat în urmărire sau de ce le-au făcut publice tocmai acum, notează Reuters. Ukrainka Pravda amintește, totuși, că Medvedev a declarat luni că Rusia pregătește noi lovituri masive asupra orașelor ucrainene.
„Serviciul de Securitate al Ucrainei confirmă că Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte al statului agresor, este declarat persoană căutată”, a precizat SBU într-un comunicat. „Acest lucru (plasarea pe lista persoanelor date în urmărire, n.r.) s-a întâmplat în martie 2022, la începutul agresiunii pe scară largă a Rusiei”, a mai transmis SBU.
Medvedev a fost văzut ca un moderat în perioada în care a fost președinte al Rusiei, între 2008 și 2012, când a făcut schimb de funcții cu Vladimir Putin, care a devenit prim-ministru. În ultimii ani, mai ales de când a început războiul, Medvedev a exprimat unele dintre cele mai dure opinii ale Rusiei cu privire la Ucraina.
Potrivit comunicatului SBU, pe lista persoanelor căutate se află și alți oficiali ruși de rang înalt, printre care Serghei Șoigu, ministrul apărării, Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a parlamentului, Valentina Matviyenko, președinta camerei superioare, și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate.
Pe această listă a fost trecută și Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului ruse de Externe, conform Ukrainska Pravda.
Ea este acuzată de încălcarea articolului 110 (alineatul 3) din Codul penal al Ucrainei (violarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei care a provocat moartea sau alte consecințe grave). Zaharova riscă o pedeapsă cu închisoarea de la zece la cincisprezece ani, cu sau fără confiscarea bunurilor.
Pe lista persoanelor căutate se precizează că Zaharova “a dispărut” la 14 martie.
Generalul Igor Konașenkov, purtătorulul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a fost dat în urmărire pentru încălcarea aceluiași articol. El “a dispărut” pe 11 martie.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Jumbo • 11.10.2022, 08:29
Da, le mai trebuia lui Putin și Medvedev un motiv de ras. Și ceva hârtie igienica hotărârile voastre de sanctionare😀