”Noua prognoză trimestrială reconfirmă perspectiva adâncirii inflaţiei în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA şi a altor impozite indirecte. Totodată, se anticipează revenirea la începutul anului 2017 şi rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului ţintei. Această evoluţie are ca explicaţie epuizarea impactului dezinflaţionist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale şi creşterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesivă a impozitelor indirecte implementate în perioada 2015-2017 determină volatilitatea ratei inflaţiei în intervalul prognozat”, a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
Inflaţia la finele anului trecut s-a situat la -0,9%, faţă de -1,1% în noiembrie şi nivelul minim de -1,87% înregistrat în august. În absenţa impactului ratei reduse de TVA (din luna iunie), inflaţia ar fi fost în decembrie de aproximativ 2%, în intervalul ţintă al BNR.
CA al BNR a analizat vineri şi a aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat marţi, 9 februarie, într-o conferinţă de presă. BNR a revizuit în noiembrie prognoza pentru rata anuală a inflaţiei la 1,1% pentru anul 2016, în creştere cu 0,4 puncte procentuale.
Isărescu a arătat atunci că rata anuală a inflaţiei este anticipată la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar inferioare, până la sfârşitul anului, limitei minime a intervalului ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.