Psihologia, cea mai căutată la Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Un tablou de ansamblu al situației admiterii din 2024 la universitățile din Iași arată, per total, o creștere a interesului tinerilor față de media anilor anterior. Dacă UMF-ul a înregistrat un ușor regres față de 2023, la UAIC și la Universitatea de Științele Vieții, numărul candidaților a fost mai mare decât în anii anteriori. Spre exemplu, la „Cuza”, cea mai veche universitate din România, au fost depuse în total 13.103 dosare, cu 1.507 mai multe decât în 2023, în condițiile în care instituția de învățământ superior a avut scoase la concurs 3.600 de locuri la buget pentru studiile de licență.

Și în acest an, la UAIC, cea mai căutată specializare la studiile de licență a fost Psihologia, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, unde a existat o concurență de 7,67 de candidați pentru un loc fără taxă. Cum au fost doar 100 de locuri la buget, înseamnă că 767 de candidați și-au dorit să ocupe unul dintre acestea. Pe locul al doilea este o specializare cu profil informatic, tot cu locuri puține la buget: Informatică economică de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, cu 7,27 de candidați/loc bugetat.

Pe locul al treilea în clasament este specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, cu 6,43 de candidați/loc bugetat, în timp ce Comunicare și Relațiile Publice, de la aceeași facultate, a avut 6,19 candidați. La mare căutare au fost și Resurse Umane, tot de la Filosofie, cu 5,47 de candidați pe loc, și Pedagogie, cu 5,42 de candidați pe loc, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

La Medicină sunt locuri mai multe, dar candidați mai puțini

Dar dacă această concurență poate părea creată artificial prin faptul că unele specializări au puține locuri la buget, o privire de ansamblul asupra concurenței la nivelul întregii facultăți confirmă că atracția principală a fost la Psihologie. Facultatea cu același nume are 5,69 de candidați/loc bugetat la concurența de ansamblu, urmată de Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, cu 4,67 de candidați/loc bugetat, Facultatea de Drept, cu 3,69 de candidați/loc bugetat și Facultatea de Matematică, cu 3,4 candidați/loc bugetat. Este pentru al șaselea an la rând când la Matematică nu doar că există o ocupare integrală a locurilor, ci și o concurență de până la trei candidați pentru un loc la fără taxă.

În ceea ce privește Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, anul 2024 este primul în care au scăzut sub pragul de 2.000 de dosare depuse, la admitere fiind 1.738 de candidați. La Medicină, unde au fost ani cu concurență chiar și de 4 pe un loc, anul acesta sunt 2,8 candidați/loc bugetat, cu 1.185 de dosare depuse. Scăderea concurenței vine și în contextul în care universitatea a reușit să își crească oferta academică cu peste 10% în zona locurilor la buget, de la 820 anul trecut la 950 anul acesta.

Problema la UMF este însă aceeași peste tot în țară și ea trenează de mai bine de cinci ani. Într-o analiză realizată de Libertatea anul trecut, au fost doar puțin sub 350 de candidați în toată țara la Farmacie, iar la unele universități rămăseseră neocupate de cinci ori mai multe locuri decât au fost candidați. Specialiștii consultați atunci spuneau că piața e suprasaturată, meseria nu mai e atractivă, iar facultatea este grea.

Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, aproape de recordul ultimului deceniu

Dacă la UMF candidații au și susținut examenul-grilă duminica trecută, la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, înscrierile mai continuă până la finele săptămânii și confirmă interesul din ultimii ani pentru studiile inginerești. Cea mai mare bătaie s-a dat la Facultatea de Automatică și Calculatoare și la Facultatea de Arhitectură, singurele care dau și probă scrisă, respectiv practică, suplimentar la admitere, pe lângă notele de la bacalaureat. Acestea sunt și singurele care au încheiat perioada de depunere a dosarelor și au susținut probele de admitere. A fost o concurență de 3,52 de candidați/loc la Arhitectură și de 2,63 la Automatică și Calculatoare.

În rest, până la închiderea ediției erau peste 4.130 de candidați pe locurile scoase la concurs de Politehnica ieșeană, cu 100 mai puțini decât recordul absolut din ultimii 12 ani. Știm numărul exact de candidați, și nu de dosare, fiindcă admiterea la TUIASI se realizează online, pe o platformă, iar fiecare candidat se poate înscrie cu o singură taxă și un singur dosar la oricâte specializări de la trei facultăți ale universității. Dacă vrea să se înscrie la toate, plătește o taxă suplimentară, dar în baza de date este contabilizat o singură dată.

Foto: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News