Principalele declaraţii ale sociologului Barbu Mateescu
- Când vine vorba de sondajul IMAS este util să vedem tabloul la nivelul întregii ţări. În momentul când se va veni la vot, mulţi din cei care afirmă că au o opţiune de vot, dar nu se vor prezenta la vot vom avea un scor diferit de datele sondajului.
- Oamenii mai vârstnici şi localităţile mai mici erau mai disciplinaţi de vot, însă în pandemie s-ar putea ca lucrurile să nu mai stea aşa.
- Când eşti la guvernare vorbeşti cu două audienţe diferite, în primul rând marile oraşe şi al doilea oraşele mici şi rural.
USR PLUS joacă într-o marjă de 17% şi puţin peste 20% din iulie şi până în prezent. La locale s-a văzut forţa structurilor PSD, însă nu mă aştept ca această situaţie să o regăsim din nou. Ce contează până la urmă este prezenţa la vot şi categoriile de vârstă care votează.
Barbu Mateescu:
- Sunt foarte multe permutaţii care pot avea loc în funcţie de categoriile de vârstă care vin la vot. Cât la sută din voturi obţin partidele care nu trec pragul. A crescut numărul oamenilor care votează alte partide decât cele tradiţionale. În cazul acestor partide care nu trec pragul voturile lor se redistribuie.
- PMP este pe muchia muchiei la sondaje. PMP a luat mai mult de 5% la toate alegerile. Capacitatea lor de aduna oameni la vot este subevaluate de sondaje.
- Parlamentarele nu prea au câştigător. Este posibil ca PSD să termine pe locul 1, dar să fie în opoziţie patru ani. Suntem o ţară complicată. E foarte greu ca un partid să obţină o majoritate.
- În 2016, nici PSD nu conta pe ideea că ar obţine 46% din voturi. Intraea sau nu a unui partid poate să schimbe foarte mult configuraţia noului Parlament.
- S-ar putea să avem o surpriză plăcută în privinţa prezenţei la vot, însă contează cine vine la vot. S-ar putea să avem o prezenţă mică la vot, dar să nu vină niciun votant de peste 60 de ani. Astfel, vor fi avantajate PNL şi USR. Este important care sunt categoriile de vârstă care votează.
Un sondaj realizat de IMAS, la comanda Europa FM, arată că PNL a scăzut în preferințele românilor de la 32,6% în octombrie la 28,5% în noiembrie. PSD se situează în cel mai recent sondaj la 23,6%, în creștere de la 21,7% în octombrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro