Chiar dacă nu s-a demonstrat încă negru pe alb eficacitatea reducerii TVA la pâine, parlamentarii vor să aplice aceeaşi măsură pentru legumele şi fructele proaspete şi pentru laptele de consum. Aleşii sunt convinşi că, procedând aşa, toată lumea va avea de câştigat: românii vor putea cumpăra produse mai ieftine, producătorii din economia subterană vor ieşi la suprafaţă şi-şi vor plăti taxele către stat, iar veniturile la bugetul public vor creşte.
«Să nu iei subvenţii dacă nu ai facturi»
“În mod clar, nu consumatorul este beneficiarul direct al acestei măsuri iluzorii. Numai în cazul în care ar veni mai mulţi bani la buget şi ar merge la învăţământ, sănătate etc., abia atunci românii ar avea de câştigat”, ne-a declarat Vulcănescu.
În opinia sa, reducerea TVA la 9% nu-i va face pe evazioniştii înrăiţi să înceapă să acţioneze corect, ceea ce înseamnă, în final, că măsura nu va produce efectul scontat, adică să aducă venituri suplimentare la buget. Nici producătorii de legume şi fructe nu cred că măsura va reuşi să aducă mai mulţi bani la buget. În opinia sa, scăderea TVA ar trebui însoţită şi de alte măsuri pentru ca acei care se ocupă cu producerea şi vânzarea de legume şi fructe să aibă cu adevărat de câştigat.
“Este o gură de oxigen pentru producătorii care au contracte cu marile supermarketuri. Însă micii comercianţi, care sunt şi foarte mulţi, nu vor fi influenţaţi în nici un fel, de vreme ce ei oricum nu-şi vând produsele cu acte. Dacă Guvernul nu vine şi cu alte măsuri – spre exemplu, producătorul să nu primească subvenţii dacă nu şi-a vândut produsele pe factură fiscală – este greu să scoţi la suprafaţă economia subterană”, a punctat Florin Ciobanu, membru fondator al Asociaţiei Profesionale Naţionale de Legume-Fructe.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!