Reacția parlamentarilor a venit după ce Consiliul Fiscal a făcut o evaluare preliminară asupra proiectului de buget pe anul 2017 și a susținut că există riscul să se înregistreze un deficit bugetar mai mare decât cel prognozat.
„Din păcate, cei care prognozează în mod eronat şi într-un fel sperie piaţa cu astfel de presupuneri şi opinii negative care după aceea se dovedesc a fi eronate în ce fel trebuie să răspundă, pentru că cineva trebuie să răspundă. Aici am o întrebare şi aş vrea să primesc răspuns la ea pentru că în urma ei vreau să cer şi demisia dumneavoastră. Vă repet, nu o luaţi personal. Mă întreb aşa, dumneavoastră lucraţi la Raiffeisen Bank, Ministerul de Finanţe se împrumută în piaţă, titluri de stat, întrebarea este aşa: oare costul titlurilor de stat poate să varieze în piaţă în funcţie de situaţia macroeconomică sau de previziunile pe o anumită perioadă? Este corect? Presupun că da. Atunci dumneavoastră aveţi vreun interes în a emite opinii negative faţă de buget, faţă de absorbţie de fonduri europene, faţă de tot ce ţine de parte de fiscal şi bugetar?, a spus în timpul audierii deputatul PSD Eugen Teodorovici.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a afirmat că nu intră ”în dezbaterea asta politicianistă”.
„Nu intru în dezbaterea asta politicianistă, eu cred că ar trebui să ne uităm la lege, iar Legea 69 după care noi funcţionam nu prevede nicio incompatibilitate din punctul acesta de vedere (că deţine funcţiile de economist la Raiffeisen Bank şi preşedinte la Consiliul fiscal – n.r.), numai incompatibilităţile politice se iau în calcul. Nu am nicio rudă, nu sunt în partid politic, nu am fost implicat în nicio activitate politică, deci haideţi să lăsăm politicianismul la o parte”, a spus el.
Ionuț Dumitru a răspuns și la acuzațiile privind prognozele eronate date. „Eu, Ionuţ Dumitru, nu sunt singur în Consiliul Fiscal. Împreună cu mine sunt încă patru colegi care sunt reprezentanţi ai BNR, ai Academiei Române, ai Academiei de Studii Economice, respectiv Institutul Bancar Român, deci eu nu scriu aceste opinii, ele sunt lucrate şi aprobate împreună cu colegii noştri”, a completat preşedintele Consiliului Fiscal.
Rectificările bugetare din 2016 ale Guvernului Cioloș sunt anchetate de Parlament, mai precis de comisiile de buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat.
Aceștia au audiat pe toți cei responsabili de hotărârile din fostul Executiv, în privința ultimelor rectificări bugetare ale Guvernului, din iunie și octombrie. Parlamentarii spun că cel mai probabil, va fi chemat la discuții și fostușl premier Dacian Cioloș dar și ministrul de Finanțe sau cel al Muncii.