Finlandezul, bărbat în acte, dar născut femeie, este primul transgender din Finlanda care a născut un copil. Dar acest lucru a provocat numeroase controverse deoarece persoanele din Finlanda care vor să îşi schimbe sexul sunt obligate prin lege să fie sterile.
Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a adus pe lume, în urmă cu 15 zile, un copil perfect sănătos care cântărea la naștere aproape 4 kilograme şi măsura 53 de centimetri.
Părintele, care și-a schimbat sexul, legal, în 2015, după mai mulţi ani de tratament cu testosteron a decis să anuleze operaţia chirurgicală de schimbare de sex pentru a putea face un copil cu soțul său.
Reprezentanții centrelor medicale care oferă schimbări de sex spun că în mod normal, în urma tratamentelor de schimbare a sexului ar trebui să devină sterili. Dar se pare că dacă terapia cu hormoni este suspendată, o persoană poate să redevină fertilă, așa cum s-a întâmplat în cazul de față.
Însă, legea finlandeză presupune ca o persoană să dovedească faptul că este sterilă înainte de a putea în mod legal să îşi schimbe sexul. „Vreau eu oare ca societatea să îmi dicteze ce pot să fac cu corpul meu şi cu viaţa mea? Nimic nu poate să mă oprească. Sunt un om liber”, a declarat în timpul sarcinii acest bărbat transgender într-un interviu acordat celui mai mare cotidian finlandez, Helsingin Sanomat.
Finlanda este singura ţară scandinavă ce impune persoanelor care vor să îşi schimbe sexul să fie sterile, fapt care a generat critici aprinse în ultimii ani din partea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.
Tânărul tată de familie, care locuieşte în regiunea oraşului Helsinki, a obţinut concediu de paternitate.
Recent o femeie transgender a devenit prima din istorie care a reușit să-și hrănească copilul – pe care nu l-a născut ea – la sân.
Citește și: INTERVIU/ Igor Dodon, președintele Republicii Moldova: „Nu sunt antiromân. Sunt, categoric, antiunionist” – VIDEO