UPDATE 19:15 La finalul ședinței de plen, Florin Roman și liderul AUR George Simion s-au amenințat reciproc cu plângeri penale.

„Domnul Roman şi-a înşuşit calităţi care nu îi aparţineau. Nu trebuia să conducă o şedinţă de plen. A fost delegat să îi țină locul lui Orban, dar nu a fost delegat din punctul de vedere al ierarhiei, preşedintele Senatului e peste vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. Ocupa un scaun care nu i se cuvenea, o să aibă o plângere penală din partea noastră pentru uzurpare de calităţi oficiale”, a afirmat Simion, potrivit Hotnews.

În schimb, deputatul liberal a acuzat că a fost agresat și a cerut demisia președintei Senatului, Anca Dragu, care ar fi „încurajat actele de huliganism”.

„Voi depune plângere penală pentru huliganism și distrugere de documente oficiale, impotriva celor din coaliția toxica USR-AUR, care in timpul sedintei plenului reunit, m-au blocat prin forța, huliganism, injurii și agresiune fizica sa îmi exercit mandatul constituțional! Conform regulamentului, ședințele plenului reunit sunt conduse alternativ, de președinții Camerei Deputatilor sau al Senatului, iar de azi de la ora 16:00, conform deciziei publicate in Monitorul Oficial, mi-au fost încredințate atribuțiile președintelui Camerei Deputatilor! Ultimele doua sedinte de plen reunit au fost conduse de președinta (încă) a Senatului, Anca Dragu. Era evident rândul Camerei Deputatilor, motiv pentru care mi-a și fost înmânat desfășurătorul de ședința!”, a scris Florin Roman pe Facebook.

UPDATE 19:00 Anca Dragu, președintele Senatului, a catalogat acțiunile deputatului Florin Roman drept „o încercare de preluare a puterii” și i-a transmis că astfel de fapte sunt pedepsite de Codul Penal, într-o declarație de presă făcută la finalul ședinței de plen, citată de Agerpres.

„În mod evident, preşedintele trebuie să conducă şedinţa. Eu eram preşedinte (nr. al Senatului), domnul Roman este vicepreşedinte (nr. al Camerei Deputaţilor). Chiar nu m-am aşteptat la o asemenea încercare de preluare a puterii. Este ceva de neimaginat să se întâmple în Parlament. Dacă aţi remarcat, se ţinea de microfon efectiv, au venit chestorii, colegii. Nu mă aşteptam să vedem aşa ceva. (…) E liber să facă ce ameninţări doreşte. Totuşi, îi aduc aminte domnului Roman că există şi un Cod penal în România”, a spus Dragu.

Florin Roman a urcat la prezidiu deoarece este vicepreședintele Camerei Deputaților căruia Ludovic Orban i-a delegat atribuțiile pentru ședința de joi. El a dorit să conducă ședința plenului reunit, dar USR-PLUS a protestat și a invocat regulamentul Parlamentului care spune ca vicepreședinții conduc doar în lipsa ambilor președinți.

Liberalul a anunțat că suspune la vot ordinea de zi, dar a fost înconjurat de parlamentarii și a părăsit prezidiul și sala de ședință în vociferările celor prezenți.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Înainte să părăsească prezidiul, Florin Roman a refuzat să supună la vot solicitarea USR-PLUS de a suplimenta ordinea de zi cu stabilirea calendarului moțiunii de cenzură. Propunerea a fost, ulterior, supusă la vot de Anca Dragu și a picat cu 117 voturi pentru și 217 voturi împotrivă după ce PSD s-a opus.

Moţiunea de cenzură intitulată „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!” a fost înregistrată în 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere. Ea va fi citită în plenul Parlamentului joi, dar votul va fi după decizia Curții Constituționale pe sesizarea făcută de guvern privind procedura în care moțiunea a fost avansată de către președinții celor două camere.

Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny.

Liderii USR-PLUS au anunțat că-și retrag sprijinul politic și au cerut demisia premierului Cîțu. Ulterior, ei au depus o moțiune de cenzură alături de AUR.

Luni, vicepremierul Dan Barna și ceilalți 5 miniștri USR-PLUS și-au anunțat demisia, iar premierul a demis toți secretarii de stat, prefecții și subprefecții USR-PLUS.

 
 

Urmărește-ne pe Google News