În urma unei sesizări depuse de deputații Partidului Democrat ( PDM) Sergiu Sârbu şi Vladimir Cebotari, judecătorii Curții Constituționale din Republica Moldova au decis vineri că termenul de învestire a unui nou Guvern este de 90 zile, care au expirat ieri.
„În cazul apariţiei circumstanţelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ şi/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă şi să-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute de art. 66 din Constituţie, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului, se arată în hotărâre.
Potrivit deciziei Curții, președintele Republicii Moldova este obligat „neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”.
De asemenea, orice hotărâre adoptată de actualul Parlament reprezintă o încălcare a Constituției Republicii Moldova, notează Agerpres.
„Orice acţiune şi/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activităţii Parlamentului după apariţia circumstanţelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituţionale şi sunt nule ab initio”, se arată în decizia Curții Constituționale din Republica Moldova.
În acest context, deputații Partidul Socialiştilor (PSRM) şi ai Blocului ACUM au convocat pentru sâmbătă, ora 12.30, o şedinţă a Parlamentului de la Chișinău.
Aceștia vor să o aleagă pe socialista Zinaida Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului, și președinta PAS, Maia Sandu, în funcția de premier, relatează report.md.
Radio Chișinău relatează că ședința este boicotată de secretariatul Parlamentului. În sala de plen nu este lumină și nu funcționează microfoanele deputaților.
Postul de radio a mai transmis că PDM a cerut sâmbătă demisia preşedintelui Igor Dodon, pentru ca acesta ‘trădează ţara, şi a cerut ca în toamnă să aibă loc alegeri parlamentare anticipate şi scrutin prezidenţial.
De asemenea, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, a mai declarat că toate acţiunile Parlamentului vor fi ilegale şi pot fi considerate uzurpare a puterii de stat, anunţând că vor fi organizate proteste.
PDM a purtat până vineri negocieri cu PSRM pentru a forma o majoritate parlamentară, însă democraţii ar fi refuzat din cauza condiţiilor impuse de socialişti, care ar fi cerut inclusiv federalizarea Republicii Moldova, a mai indicat Andrian Candu.
foto: publika.md
Citește și: