Plata ratelor, suspendată până în luna septembrie. Votul final, la Camera Deputaţilor
UPDATE ora 20.00 Plenul Senatului a votat astăzi proiectul de lege care prevede suspendarea plății ratelor bancare, fără dobânzi și penalități, până la sfârșitul lunii septembrie 2020, pentru creditele luate de populație ori de IMM-urile afectate de epidemia de coronavirus.
Proiectul de lege al PSD corectează prevederile Ordonanței de Urgență a guvernului Orban care, inclusiv în a doua variantă, menține ”dobânda la dobândă” pentru orice tip de credit, cu excepția creditelor ipotecare luate de persoanele fizice.
Debitorii vor avea posibilitatea de a trimite solicitările prin email ori prin poștă.
Proiectul de lege adoptat de Senat va fi dezbătut și votat de Camera Deputaților ca for decizional până la sfârșitul acestei săptămâni.
Şedinţa de plen online, contestată de PNL şi USR
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a solicitat retrimiterea la comisiile de specialitate a trei proiecte aflate pe ordinea de zi – proiectul de lege privind aprobarea OUG 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi propunerea legislativă privind acordarea unor facilităţi pe teritoriul României. Solicitarea a fost respinsă.
„Maniera pentru care am optat este o manieră ce omoară dezbaterea în comisii, dezbaterea se desfăşoară pe WhatsApp şi nu se poate manifesta în niciun fel activitatea parlamentarilor, care nu se pot exprima pe varianta pe care lucrează comisiile, (…), iar în subsidiar regândirea modului de lucru al comisiilor, eventual amânarea comisiilor până în momentul în care dezbaterea din comisii poate îndeplini condiţiile de (…) dezbatere parlamentară care este prevăzută pentru o funcţionare normală a Parlamentului”, a afirmat senatorul PNL.
Şi senatorul USR Gheorghe Dircă a susţinut că există un viciu de procedură cu privire la organizarea şedinţei de plen a Camerei superioare a Parlamentului, nefiind de la început cvorum pentru derularea sesiunii online.
Gorghiu: Parlamentul e obligat să lucreze în stare de urgenţă, dar nu e obligat să fie sufrageria domnilor Marcel Ciolacu şi Titus Corlăţean
Senatorul PNL Alina Gorghiu a criticat, la r\ndul ei, modul de desfăşurare a şedinţelor Parlamentului, susţinând că nu există dezbatere, verificare a cvorumului şi nici posibilitatea de a vota aspecte elementare de procedură, şi acuză PSD că doreşte să-şi promoveze proiectele fără studii de impact şi fără analize.
„Aşa bătaie de joc de mult nu am mai văzut! Parlamentul e obligat să lucreze în stare de urgenţă, dar nu e obligat să fie sufrageria domnilor Marcel Ciolacu şi Titus Corlăţean. Nu există dezbatere, nu există verificare cvorum de şedinţă, nu există posibilitatea de a vota aspecte elementare de procedură. Sunt doar trei oameni la prezidiu, izolaţi de restul senatorilor, care, nu doar că nu participă şi nu sunt online, ci doar sunt sunaţi rând pe rând de funcţionarii de la Senat să îşi mai zică şi ei punctul de vedere referitor la una şi la alta. Nu înţeleg de ce e blestemată România ca, în această perioadă cruntă cum e cea generată de pandemie, să aibă Parlament monopolizat de PSD şi de iniţiativele acestora de un populism exacerbat, în loc să discute constructiv şi serios. Disperarea PSD de a-şi promova proiectele, fără studii de impact, fără analize, va bloca mediul economic!”, a scris Gorghiu, marţi, pe Facebook.
Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a amintit că modificarea Regulamentului a fost adoptată săptămâna trecută, iar procedura a fost considerată regulamentară.
„Vă aduc aminte, legat de cvorum, Decizia CCR 1.237 din 2010, care face distincţie între cvorumul de lucru şi cel de vot. CCR a precizat foarte clar că nu este nevoie de un cvorum de lucru demonstrat. (…) Ceea ce este important – ca la momentul votului să existe cvorum şi să existe majoritatea necesară adoptării proiectului de lege sau respingerii. Or, acest lucru se demonstrează, ca de obicei, prin vot”, a precizat Corlăţean.
Presadă (USR): Nu putem accepta ca la final de ședință să votăm ”pe Whatsup”
Senatoarea USR Florina Presadă a criticat şi modul în care se lucrează în comisii.
„De mai bine de două săptămâni ne aflăm în același punct, în care fiecare comisie folosește ”ce a adus de-acasă”, și nu avem nici o platformă de dezbatere on-line unitară și nici un sistem securizat de votare. Nu putem accepta ca la final de ședință să votăm ”pe Whatsup” doar pentru că distribuirea tabletelor STS, care ar asigura un vot securizat, este întârziată în mod voit de către PSD, prin conducerea Senatului”, a scris Presadă pe Facebook.
Ea arată că menținerea unui sistem de vot la care la final nu se poate cere listă de vot și nu se poate, practic, verifica dacă votul fiecăruia dintre senatori a fost înregistrat corect, nu se poate justifica prin „Stare de Urgență”.