Ioan Ungureanu, un fost preot din județul Botoșani, a fost acuzat timp de doi ani de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de faptul că a ocupat cu forța o biserică din localitatea Orășeni-Schit, ajutat de unii dintre enoriași, după ce instituțiile MMB – Inspecția Bisericească și Consistoriul Eparhial au decis caterisirea sa, decizia confirmată ulterior și de Patriarhia Română.
De unde a pornit scandalul
Ioan Ungureanu a fost caterisit fiindcă a încetat să îi pomenească numele Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, la slujbe. Oficial, conform regulamentelor interne ale bisericii, a fost acuzat, cercetat și găsit vinovat de ”abatere de schismă, săvârșirea sfintelor taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale, neascultarea de autoritățile bisericești și contrazicerea publică a poziției oficiale a Bisericii”.
Fostul preot a decis să nu mai asculte de Înaltpreasfințitul Teofan, pe care l-a acuzat de erezie după participarea mitropolitului la Sinodul Ortodox din Creta, din 2016. Ioan Ungureanu i-a reproșat mitropolitului că a fost de acord cu concluziile acelui sinod pe care le denumea ca fiind schismatice, eretice și anti-biserică.
S-a lăsat cu plângeri la poliție
Primele conflicte directe datează din noiembrie 2017, când o delegație care a venit de la Iași, de la Mitropolie, să-l instaleze pe noul preot la biserica din Orășeni-Schit a fost alungată din sat de mai mulți enoriași în frunte cu fostul preot, care argumentau la momentul respectiv, conform presei locale, că biserica și casa parohială este a lor, că au contribuit pentru renovarea ei. Atunci, ambele tabere au reclamat violențe și au făcut plângeri la poliție.
”La Parohia Schit Orășeni a fost numit un alt paroh începând cu data de 1 februarie 2018, în persoana Părintelui Constantin Bolohan. Din păcate, Părintele Bolohan a fost împiedicat în a-și exercita slujirea de preot și de paroh, întrucât fostul preot Ungureanu, susținut de un grup de persoane, ocupa în mod abuziv și nelegal biserica parohială. Fiind caterisit, toate așa-zisele «slujbe» săvârșite de Ioan Ungureanu în acest lăcaș de cult nu sunt recunoscute de Biserica Ortodoxă”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
La vremea respectivă, Ioan Ungureanu a declarat că nu este de acord cu decizia de caterisire, nu o recunoaște, și că refuză să ”predea cheile” de la clădirea bisericii.
Singurul lucru constant în Orășeni este încălcarea grosieră a legii de către angajații MMB și autoritățile locale comunale și hărțuirea, cu adevărat fără precedent în istoria BOR, a unui preot și a soției sale, pentru simplul fapt că refuză să îl pomenească pe un ierarh care a semnat niște documente eretice de care nu dorește să se dezică
Fostul preot Ioan Ungureanu, într-o scrisoare deschisă transmisă presei în 2018:
Mitropolia s-a adresat instanței
Încă de la începutul anului 2018, văzând că nu se poate înțelege cu preotul respectiv, Mitropolia a decis să rezolve problema în instanță – unde a cerut evacuarea din spațiile din Orășeni-Schit a preotului Ioan Ungureanu: din biserică, casa parohială, un muzeu și casa de oaspeți. La mijlocul lunii noiembrie, anul acesta, instanța a decis, definitiv și irevocabil, că spațiile respective sunt ale protopopiatului local și ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, că sunt ocupate abuziv de Ioan Ungureanu, și a aprobat solicitarea de executare silită.
Marți, 3 decembrie 2019, o delegație de la Mitropolie, însoțită de jandarmi și de executorul judecătoresc, a ajuns la Orășeni-Schit și a recăpătat spațiile respective.
Presa locală din Botoșani relatează că Ioan Ungureanu le-a spus enoriașilor că va continua să slujească într-o construcție improvizată, aflată de cealaltă parte a străzi unde se află biserica și că îi așteaptă acolo pe toți cei care-l susțin.
În paralel, reprezentanții Mitropoliei au declarat că ușile bisericii sunt deschise tuturor credincioșilor și că toate așa-zisele slujbe ale fostului preot sunt considerate a fi nule din punct de vedere canonic.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro