UPDATE ora 20. 20 Proiectul stării de alertă a fost votat de Parlament. S-au înregistrat 267 de voturi în favoarea acestuia. Au votat împotrivă deputaţii ALDE şi Pro România.

Florin Iordache, care a condus şedinţa de plen, a declarat, la finalul şedinţei, că Parlamentul a corectat proiectul. „Guvernul a trimis frânturi, şi iată, că, după efortul din Senat şi de astăzi, din Parlamentul a dat o lege care să protejeze cetăţenii”, a spus el.

Şi Dan Barna de la USR a spus că, timp de trei zile, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne protejăm, perntru că va exista un vid legislativ, până la intrarea în vigoare a legii.

UPDATE ora 20. 15 A început votul pe proiectul de lege priuvind starea de alertă. Votul este telefonic, fiecare deputat fiind întrebat cum votează.

A început dezbaterea pe proiectul privind starea de alertă

UPDATE ora 19.50 A început dezbaterea pe amendamente.

Cu 4 voturi pentru, 171 împotrivă şi 4 deputaţi care nu au votat, amendamentul PNL propus de Forin Roman, prin care legea intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial, fără termenul de trei zile, care e prevăzut în Constituţie, a fost respins.

A fost admis un amendament respins iniţial în comisia juridică: Măsurile restrictive de drepturi prevăzute în prezenta lege, precum și, după caz, cele de renunțare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalității de tratament juridic pentru situații identice sau comparabile. Autor: deputat USR Lucian Stanciu-Viziteu

Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor
Recomandări
Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor

UPDATE ora 18. 40 Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a cerut, în deschidere şedinţei de plen în care se dezbate proiectul stării de alertă, respingerea amendamentului care prevede intrarea în vigoare a legii la momentul publicării în Monitorul Oficial şi nu după 3 zile de la publicare, cum cere Constituţia.

Amendamentul, depus de deputatul PNL Florin Roman şi adoptat de Comisia Juridică, a fost adoptat de Comisia Juridică a Camerei.

„Înţeleg că există posibilitatea ca Avocatul Poporului să aibă o acţiune la CCR în baza acestui amendament şi trebuie să avem grijă ca întreg corpul legii să fie constituţional. Prin urmare sunt dispus să renunț la el și de acord să se supună la vot acest amendament”, a spus Roman, iniţiatorul amendamentului.

Principale declaraţii din cadrul dezbaterii din plen:

Victor Ponta (Pro România) : „Colegii mei din Pro România considerăm că, prin această lege, procedăm greşit, în primul rând, faţă de oameni pentru că românii, după 60 de zile de stare de urgenţă, sunt suficient de responsabili, de conştienţi de pericol, dar şi de faptul că trebuie să reluăm activitatea economică normală. Din păcate, această lege pe care astăzi o supuneţi la vot nu reporneşte România şi păstrează România într-o stare aşa de amorţeală, într-o anestezie generală şi într-un haos în care oamenii nu ştiu exact ce au voie şi ce nu au voie să facă, nimeni nu ştie în acest moment – ieşim din ţară, nu ieşim din ţară, intrăm în carantină, nu intrăm în carantină, deschidem terase, nu deschidem terase”

Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse
Recomandări
Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse

Cătălin Drulă (USR): „Întreg procesul de elaborare a acestei legi şi ce s-a întâmplat ieri şi astăzi în Parlament arată ca un fiasco, ca o secvenţă de bâlbe, după cum ne-a obişnuit acest Guvern în ultimele două luni din această criză. L-am avertizat direct pe domnul Ludovic Orban, într-o discuţie chiar directă în februarie, că Constituţia este foarte clară: drepturile şi libertăţile pot fi restrânse doar prin lege, nu prin OUG, nu prin alte acte emise de guvern, nu prin ordine de ministru”

Florin Roman (PNL): Nu am înţeles nimic din poziţia colegului de la USR, decât atac la PNL şi la preşedintele Klaus Iohannis. În ultima vreme sunt mai populişti şi iresponsabili decât cei de la PSD. Guvernul nu poate prelungi discreţionar starea de alertă atât cât vrea. De acum înainte nu puteţi să vă folosiţi de pandemie pentru a da tunuri financiare, pentru a angaja politruci şi chelneri pe posturi de directori, de acum înainte Parlamentul va încuviinţa sau nu starea de alertă şi va modifica, în cazul în care va considera necesar, această hotărâre pe care o veţi da, probabil, săptămâna viitoare. Guvernul a vrut să aibă control absolut şi netransparent pe fondurile publice, de aceea aţi prelungit şi în starea de alertă achiziţiile fără licitaţie pentru orice tip de produs, indiferent dacă este de maximă necesitate sau nu. (…) V-am introdus posibilitatea de a plafona preţurile la produsele medicale, înţeleg că vă bateţi joc de oameni şi îi obligaţi să poarte măşti din 15 mai fără să luaţi în calcul faptul că preţul unei măşti din nou va începe să crească şi va fi de 4-5 ori mai mare, pentru că va creşte cererea foarte mult Cei care se vor urca pe cadavrele românilor, aşa să le ajute Dumnezeu!

LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
Recomandări
LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO

Alfred Simonis (PSD): ” Guvernul nu poate prelungi discreţionar starea de alertă atât cât vrea. De acum înainte nu puteţi să vă folosiţi de pandemie pentru a da tunuri financiare, pentru a angaja politruci şi chelneri pe posturi de directori, de acum înainte Parlamentul va încuviinţa sau nu starea de alertă şi va modifica, în cazul în care va considera necesar, această hotărâre pe care o veţi da, probabil, săptămâna viitoare. Guvernul a vrut să aibă control absolut şi netransparent pe fondurile publice, de aceea aţi prelungit şi în starea de alertă achiziţiile fără licitaţie pentru orice tip de produs, indiferent dacă este de maximă necesitate sau nu. (…) V-am introdus posibilitatea de a plafona preţurile la produsele medicale, înţeleg că vă bateţi joc de oameni şi îi obligaţi să poarte măşti din 15 mai fără să luaţi în calcul faptul că preţul unei măşti din nou va începe să crească şi va fi de 4-5 ori mai mare, pentru că va creşte cererea foarte mult „

Varujan Pambuccian (minorităţi): „Am auzit aici vorbindu-se despre impactul economic. Noi am prezentat soluţii. Lucrurile astea nu se rezolvă spunând: „Hai la lupta cea mare!”. Lucrurile astea le putem rezolva doar discutându-le raţional. Vom vota, pentru că aici este o chestiune de responsabilitate faţă de vieţi şi noi responsabilitatea aceasta o avem”

Marius Paşcan ( PMP): „Nu e loc de sfadă şi conflicte, sunt binevenite orice îmbunăţiri ale proiectului. Măsurile sunt pentru protejarea românilor, responsabilitatea normativă este cu atât mai importantă. PMP va vota proiectul de lege. Mă rog ca Dumnezeu să apere România!”

Varujan Vosganian (ALDE):„Am venit să vă spun că, din responsabilitate, nu voi vota acest proiect. Eu vreau să insuflu populaţiei încredere. Să fie clar, pe performanţa ţărilor din zonă, stă prost. ALDE nu votează pentru că nu credem că este nevoie de stare de alertă pe tot teritoriul României. În cel puţin jumătate din judeţe, starea de alertă nu se justifică”.

O nouă formă admisă în comisie: Deschis la terase şi centre comerciale mici, în centrele sportive

UPDATE ora 18.00 Deputaţii jurişti au modificat raportul la proiectul de lege privind starea de alertă.

În noul raport, Parlamentul este cel care încuvințează starea de alertă pe o perioadă de maxim 30 de zile, amenziile nu pot fi mai mari de 25 000 de lei și se mențin restricțiile privind circulația între localități. S-a păstrat şi intrarea în vigoare, de la publicarea în Monitorul Oficial.

Noua formă a raportului la proiectul de lege privind starea de alertă:

  • Legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.Autor: Florin Roman
  • Pe durata stării de alertă autoritățile locale au obligația să asigure accesul cetățenilor pentru desfășurarea activităților sportive în aer liber cu acordul CNSSU în parcurile localităților și pe terenurile de sport ale instituțiilor aflate în administrare.Autor: deputati Ionut Mosteanu si Lucian Stanciu-Viziteu
  • Personalul care desfășoară activitățile prevăzute la alin. (11)  şi (2) are obligația de a purta în permanență mască ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic va asigura măști pentru aceștia, precum și soluții de dezinfecție a mâinilor în zona de acces în incintă.
  • Purtarea măștilor de protecție de către client și respectarea normelor de distanțare la case de marcat este obligatorie.Autor: Ambrus Izabella deputat UDMR
  • Pe durata stării de alertăse pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu acordul CNSSU.(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare.
  • Când  starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ- teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului.
  • Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Autor: Grup PSD
  • Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.
  • Starea de alertă se declară la nivel local, județean sau național, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situație de urgență, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.

UPDATE ora 15.50 Şedinţa de plen în care trebuie să se dea votul final pe proiectul de lege al Guvernului privind starea de alertă este în aşteptarea raportului final al comisiei.

Deputaţii jurişti au revenit în comisie, după ce, iniţial, au adoptat raportul la proiectul de lege privind măsurile din starea de alertă. Se fac din nou modificări la amendamente, după ce s-ar fi descoperit mai multe greşeli în document.

Raportul redactat a fost pus chiar şi pe site-ul Camerei Deputaţilor, iar apoi a fost retras, după câteva minute.

Deputaţii aşteaptă, în plen şi online, reluarea dezbaterilor şi votul.

Potrivit unor surse parlamentare, problema o constituie amendamentul PNL care încalcă Constituţia, care prevede că egea intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, şi nu în trei zile de la publicare.

UPDATE ora 14.00 Proiectul de lege a primit raport de admitere, în comisia juridică din Camera Deputaţilor şi merge la vot final, în plenul Camerei, tot miercuri.

Un amendament important adoptat, cu voturile PNL şi Pro România, este cel privind intrarea în vigoare a legii imediat după publicarea în Monitorul Oficial, fără a se mai ţine cont de cele trei zile, stipulate în Constituţie.

PSD s-a opus la vot, la acest amendament.

Dacă legea va intra în vigoare în această formă, se va evita vidul legal din cele trei zile de după expirarea stării de alertă, începând de vineri când nu se mai pot impune restricții decât prin lege organică, și nu prin ordonanță de urgență dată de Guvern.

De asemenea, s-a reintrodus în proiectul de lege articolul care se referă la carantină şi izolare şi interdicţiile, scos, în urmă cu o zi, prin amendamentul lui Robert Cazanciuc, de la PSD.

Deputaţii jurişti au mai decis că amenzile pentru încălcarea interdicțiilor impuse de autorități în timpul stării de alertă nu vor putea fi mai mari de 2.500 de lei.

Potrivit unui nou amendament, dacă starea de alertă se instituie în cel puțin jumătate de țară, e nevoie de încuviințarea Parlamentului în termen de 5 zile.

În forma adoptată de Senat, încuviințarea stării de alertă era necesară doar dacă se impunea la nivelul întregii țări.

În varianta Camerei Deputaților, Parlamentul poate aduce modificări măsurilor propuse de Guvern în starea de alertă, o modificare faţă de varianta de la Senat.

PNL îi acuză pe cei de la PSD că nu le-au dat voie miniştrilor să prezinte proiectul de lege

Liberalii au cerut ca ministrul Municii, cel al Educației și secretarul de stat Raed Arafat, să aibă intervenţii, online, pentru a susține proiectul de lege al Guvernului, însă reprezentanţii PSD din comisie s-au opus.

În cele din urmă, doar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut mai multe intervenţii.

Au fost depuse peste 40 de amendamente la proiectul de lege.

Problema vidului legislativ, care presupune câteva zile când nu se vor putea aplica restricțiile, este vizată de un amendamentul depus de deputatul PNL, Florin Roman.

Acesta propune ca legea să intre în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial, nu în 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția.

Florin Roman a depus și un amendament prin care sunt reintroduse ]n proiect toate acele măsuri prin care se poate dispune carantina, izolarea sau interzicerea circulației persoanelor în perioada stării de alertă.

Alte amendamente:

  • Măsurile restrictive de drepturi prevăzute în prezenta lege, precum și, după caz, cele de renunțare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalității de tratament juridic pentru situații identice sau comparabile. Autor: deputat USR Lucian Stanciu-Viziteu
  • Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului la propunerea ministrului afacerilor interne. Autor: Grup PSD2994884
  • Când  starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Autor: Grup PSD
  • Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice precum și de entitățile private autorizate conform legii  se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.
  • Personalul care desfăşoară activităţile prevăzute la alin. (2) are obligaţia de a purta în permanenţă mască ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic are obligatia de a asigura măşti pentru aceştia, precum şi soluţii de dezinfecţie a mâinilor în zona de acces în incintă atât pentru personal, cât și pentru clienți. Operatorul economic va păstra un registru al acestor activități de protecție și prevenție sanitară, pe care îl va pune la cerere la dispoziția organelor de control abilitate. Autor: deputat Adrian Claudiu Prisnel USR

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
FANATIK.RO
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Observatornews.ro
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI