În favoarea proiectului s-au înregistrat 66 de voturi „pentru”, zece „contra” și 12 abțineri. Un senator sau o senatoare nu a votat, deși a fost în sală.
Proiectul votat vizează reglementarea utilizării făinii de insecte în prepararea produselor în România și modul de comercializare. Inițiativa depusă de mai mulți parlamentari PSD prevede că se interzice operatorilor economici producerea sau prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale cu făină din insecte.
„Produsul tradiționalul nu ar trebui spurcat cu făinuri de insecte. Proiectul vine în sprijinul producătorilor tradiționali, mâncarea tradițională, gustul copilăriei noastre să rămână același”, a susținut de la tribuna Senatului senatorul Călin Mătieș (PSD), unul dintre inițiatori.
Prin votarea proiectului nu se interzice făina de insecte în alimentație.
Vor fi comercializate în standuri separate
Produsele alimentare, care conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață că alimente noi provenite din spațiul UE, vor fi prezentate în suprafețele de vânzare clasice direct într-un stand separat, prevede proiectul votat.
Standul trebuie să fie deliminat de zona în care se află produsele consacrate și care nu conțin specii de insecte autorizate.
De asemenea, producătorii au obligația de a afișa la loc vizibil, ușor accesibil, lângă stand, că produsele conțin făină de insecte.
În cazul restaurantelor, pe meniu trebuie să se specifice explicit dacă a fost folosită făina de insecte pentru un preparat, iar clientul să fie informat. Și în cazul mâncării care este livrată la domiciliu trebuie să existe informații despre tipul de făină utilizat.
Claudiu Târziu (AUR): UE ne recomandă și apoi ne obligă să consumăm produse din insecte
Claudiu Târziu, senator AUR, a susținut că proiectul PSD reprezintă o manipulare jalnică, deoarece făinurile de insecte nu sunt interzise.
„Nu se interzice făina de insecte pentru ca UE să ne poate recomanda și apoi obliga să consumăm aceste produse din insecte, în loc de carne, sub cuvânt că astfel vom face mai bine planetei. Respingem încercarea de manipulare grosolană”, a fost mesajul senatorului AUR de la tribuna Senatului.
Senatorul USR Adrian Trifan a ironizat spaimele reprezentanților AUR și a susținut că cei care sunt speriați de „de aceste produse să fie speriați și de miere”.
Camera Deputaților are votul final asupra proiectului de lege. Printre semnatarii proiectului se numără și premierul Marcel Ciolacu.
Consiliul Economic și Social a avizat nefavorabil inițiativa, subliniind că alegerea de a consuma sau nu un produs trebuie lăsată la latitudinea consumatorului.