Proiectul de lege ar impune un termen de închisoare de șase ani pentru oricine se face vinovat de „eliminarea parțială sau a tuturor organelor sexuale ale copilului”, susținând că practica încalcă drepturile copilului.
Liderii evrei și musulmani au numit însă proiectul de lege un atac împotriva libertății religioase.
Islanda ar fi prima țară europeană care va interzice procedura.
Se crede că țara are aproximativ 250 de cetățeni evrei și circa 1.500 de cetățeni musulmani.
Premierul Silja Dögg Gunnarsdóttir al Partidului Progresist, care a prezentat proiectul de lege la începutul lunii, a declarat: „Vorbim despre drepturile copiilor, nu despre libertatea de credință. Toată lumea are dreptul să creadă în ceea ce vrea, dar drepturile copiilor vin peste dreptul la credință”.
Islanda a adoptat o lege în 2005 privind interzicerea mutilării genitale a femeilor, iar susținătorii acestei mișcări au comparat-o cu această lege.
Proiectul de lege susține că circumcizia „implică intervenții permanente asupra coprului unui copil care îi pot provoca dureri severe”.
Comunitățile evreiești nordice au emis o declarație care condamnă interzicerea „ritualului central al” credința lor. „Sunteți pe cale să atacați iudaismul într-un mod care se referă la evreii din întreaga lume”, se arată în scrisoarea deschisă.
Și Imamul Ahmad Seddeeq de la Centrul Cultural Islamic din Islanda a criticat această lege. „Este … o parte a credinței noastre”, a spus el. „Este ceva care aduce atingere religiei noastră și cred că încalcă libertatea religioasă”.
Circumcizia este legală în întreaga Europă, deși practica devine din ce în ce mai controversată.
O instanță din Germania a adoptat o interdicție locală în 2012, după ce circumcizia unui băiat musulman de patru ani a condus la complicații, judecătorul declară că i-a „schimbat definitiv și ireparabil” corpul.
Cu toate acestea, guvernul german, în cursul aceluiași an, a clarificat faptul că actul este legal, cu condiția ca acesta să fie efectuat de către practicieni instruiți.
În anul următor, Consiliul Europei a recomandat țărilor să ia măsuri pentru a asigura bune practici medicale și sanitare atunci când se efectuează o circumcizie.
În Marea Britanie în 2016, o instanță a hotărât că un tată musulman nu poate permite circumcizia fiilor săi dacă mama lor nu era de acord.