- Un document s-a pierdut pe drum, iar personalul din două compartimente din Direcția Programe Naționale de Investiții a fost anunțat că pentru el concursul se amână.
- O angajată care este internată în spital din cauza noului coronavirus nu a avut acces la test. Colegii susțin că nu se știe dacă va mai avea post pe care să dea examen când se va externa.
- Contactat de Libertatea, ministrul Dezvoltării a spus că nu comentează povești și că vrea să vadă materialul pe care l-a primit Libertatea, pe surse. Când i s-a spus că așa ceva NU e posibil, a închis telefonul. Nu înainte de a ne da adresa de mail, ca să-i trimitem plângerea angajaților.
Examenul de vineri de la Ministerul Dezvoltării în urma căruia 255 de angajați ai instituției urmau să fie dați afară s-a lăsat cu bâlbe și scandal. Și asta din cauza modului în care a fost organizat.
Astfel, ca să participe la testul de ieri, angajații din minister trebuiau să-și anunțe în prealabil intenția. Notificarea unuia dintre ei s-a pierdut pe drum. Așa se face că în prag de concurs, persoana în cauză a aflat că nu mai susține testul vineri, pe 29 mai, ci la o dată ulterioară ce nu a fost anunțată.
„Dintr-o eroare materială, informarea doamnei … privind participarea la examen nu a fost procesată în timp util (…) Pentru a putea asigura șansa tuturor funcționarilor publici din compartimentele sus menționate de a concura în mod echitabil pentru posturile disponibile din structura ministerului, din motive obiective, examenul la care ar fi trebuit să participați vineri, 29 mai, la Facultatea de Drept, se amână și va fi organizat la o dată ce va fi anunțată ulterior.”, se arată într-un email trimis de angajații din cadrul unei direcții din minister și intrat în posesia Libertatea.
11 angajați, puși în dificultate de COVID-19
O altă problemă semnalată, tot sub protecția a anonimatului, a fost aceea că unul dintre angajați era internat în spital din cauza COVID-19, iar 10 erau în izolare. Toți cei 11 se temeau că nu vor avea acces la concurs și vor rămâne pe dinafară.
„Erori, abuzuri, vieți distruse.”, ne-a scris una dintre fostele directoare din minister care s-a transferat acum o lună, pe motiv că nu are încredere în intenția de a reduce personalul din minister anunțată de guvern încă de la începutul anului. „Rămân oamenii pe drumuri, sunt devastată de tot ce s-a întâmplat. E incredibil!”
Situația nu a fost totuși atât de dramatică pentru cei 10 angajați aflați în izolare. Aceeași sursă ne-a declarat că oamenii au susținut examenul de la distanță, online, și au fost filmați.
În schimb, rămâne incertă situația femeii care este internată și care va da examenul ulterior.
„I-au răspuns după două zile că va da examen separat. Pe ce post însă, că nu va mai exista, se ocupă acum, la concurs? Aberant!”, se arată într-un mesaj al unei angajate din minister aflat în posesia Libertatea.
Ministerul dezvoltării are acum 1020 de angajați, iar ministrul Ion Ștefan vrea să reducă numărul la 765.
Oamenii din minister acuză că examenul a fost organizat aproape peste noapte
În același email obținut de Libertatea, angajații din minister s-au mai plâns, sub protecția anonimatului, că au fost anunțați foarte din scurt. Vestea oficială a fost dată luni după-amiază, când a fost publicată și bibliografia de concurs, iar examenul s-a ținut vineri. Oamenii spun că au avut la dispoziție efectiv trei zile să studieze o materie pe care o consideră generală, fără legătură cu specializarea lor și cu ceea ce fac zi de zi.
„Ne e frică să vorbim”
Ziarul a încercat să discute cu câțiva dintre angajații nemulțumiți care să își asume cu nume și prenume afirmațiile, însă aceștia ne-au transmis că „le este frică”.
Ministrul Ștefan: Vreau să văd mai întâi ce material aveți
Libertatea a încercat sâmbătă dimineața să obțină o reacție din partea ministrului Ion Ștefan. Numai că acesta i-a cerut reporterului Libertatea să-și divulge sursele și să-i trimită emailul primit, și abia apoi va răspunde.
„Nu comentez povești, trimiteți-mi ce aveți pe adresa de email. Vreau să văd mai întâi ce material aveți.” După care, în fața refuzului reporterului de a-și divulga sursele, a închis telefonul.
Acuzații fără exemple
Luni, chiar înainte să anunțe oficial concursul, ministrul Ion Ștefan era mult mai vocal în declarații și acuza PSD că a umflat ministerul în mandatele sale de guvernare, începând cu 2012, și că l-a umplut de oameni de casă.
„ S-a mărit numărul de angajați pe vremea PSD. Nu vreau să mai aud de rude și pile. Le știți dumneavoastră, că despre ministerul acesta a scris toată presa.”, s-a ferit Ion Ștefan să dea exemple clare.
Pleacă ai lor, vin ai noștri
Până să curețe ministerul de pilele PSD, ministrul Ștefan a avut grijă ca unii dintre apropiații săi să fie angajați pe posturi bune la stat, după cum dezvăluie zilele trecute ziarul Adevărul. Astfel, finul său de cununie, Jan Florin Vasilache, a fost numit consilier personal al ministrului agriculturii, iar soţia vărului primar, Doina Ştefan, a fost instalată director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Nepotul său, Sergiu Marian Bordea, a fost pus director al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro