Proiecția filmului 120 BPM a fost întreruptă, duminică, la Muzeul Țărarnului Român, după ce mai multe persoane au început să cânte imnul național și cântece bisericești. Un incident asemănător a avut loc și în urmă cu cinci ani, tot la MȚR.

În februarie 2013, în București au fost organizate mai multe evenimente sub titlul Luna Istoriei LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender), organizate de Fundația Accept România, cu sprijinul financiar al Ambasadelor SUA și Olandei la București.

La Muzeul Țăranului Român, urma să fie proiectat filmul “The Kids Are All Right” („Copiii sunt bine-mersi” n.r.) la sala Noul Cinematograf al Regizorului Român. E vorba despre povestea unei familii formate din două lesbiene, interpretate de Annette Bening şi Julianne Moore, și copiii acestora. Pelicula a rulat și în cinematografele din România în anul 2011, fără incidente, și a fost difuzat și de postul public de televiziune.

Cel puțin 20 de persoane voiau să urmărească filmul în sala de cinema de la MȚR. Tot acolo s-a aflat și un grup de 50 de persoane naționalist-ortodoxe, o parte dintre acestea fiind membre ale Alianței Familiilor din România.

Oamenii, „dotați” cu cruci, icoane și drapele, au început să scandeze remarci homofobe precum „Ruşine”, „Moarte homosexualilor”, „Satana”, „Plecaţi în Olanda”, „Ruşine, zdrenţelor”, notează sursa citată. Mai apoi, proiecția filmului a fost întreruptă înainte să înceapă pentru că indivizii au început să intoneze imnul național și melodii bisericești.

„Ce m-a surprins a fost că în grupul ăla de extremişti aşa-zişi religioşi erau şi două fete în jur de vreo 20 de ani, dar şi o doamnă angajată a Muzeului care spunea că acolo nu a călcat niciodată vreun homosexual. Aveau cu ei o serie de însemne naziste, precum crucea celtică, cu care au şi acoperit retroproiectorul. Iar în momentul în care pe scenă s-a urcat o doamnă de la Ambasada SUA, au început să intoneze imnul naţional”, a declarat pentru sursa citată Ana Maria Enache, de profesie economist, care a venit să vadă filmul împreună cu o prietenă.

Potrivit sursei citate, în clădire s-a aflat și Mihai Gheorghiu, director general adjunct al MŢR, cel care s-a opus în Comitetul Director difuzării acestui film pe care Ambasada SUA l-a oferit cu titlu gratuit.

Directorul Muzeului, Virgil Nițulescu, era prezent, în acel moment, la un eveniment organizat de Ambasada Cehiei. A sunat la 112, după unul dintre colegii săi l-au anunțat că filmul nu poate fi difuzat din cauza unor manifestări huliganice.

Directorul MŢR afirmă că unul dintre motivele pentru care în sală au fost prezenţi 50 de manifestanţi prin faptul că intrarea a fost liberă. “Distribuirea filmului a fost asigurată de către Ambasada SUA la Bucureşti. Condiţia era, şi asta a apărut şi în scrisoarea pe care ne-au trimis-o, să fie cu titlu gratuit”.

Cei care au oprit difuzarea filmului nu au fost amendați de polițiști deoarece a fost încălcată „nicio măsură juridică”.

„Au fost colegi mei la faţa locului. Din punct de vedere poliţienesc nu s-a luat nicio măsură, nici penal, nici contravenţional, pentru că nu s-a încălcat nicio măsură juridică”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae.

sursă foto: gandul.info


VIDEO/ Totul despre filmul „120 BPM”, pelicula care a nemulțumit credincioșii la Muzeul Țăranului Român


 

Urmărește-ne pe Google News