În dispreţul zecilor de bolnavi care aşteaptă la uşă, unii cu operaţii, alţii cu plăgi sângerânde sau în scaun cu rotile, medicului Adrian Cacovean I s-a interzis de conducerea spitalului să acorde zilnic consulaţii în policlinică.
Şi asta pentru că asistenta Dora Pavel, care nu are competenţe în chirurgie vasculară nu vrea să plece din cabinet dar nici nu vrea să facă echipă cu medicul. Managerul spitalului i-a făcut program separat de al doctorului,  de două ori pe săptămână stă singură în cabinet, iar în restul zilelor se plimbă pe holurile spitalului.
Când are chef de ceartă perturbă actul medical, mai rupe un program afişat de doctor, mai jigneşte un pacient. “Acum trei zile a plecat din cabinet şi l-a lăsat singur pe domnul doctor, i-a smuls programul de pe uşă şi s-a purtat foarte urât cu bolnavii care aşteptau. Eram peste 30 de oameni de faţă. A venit şi poliţia pentru că s-a creat un mare scandal”, a declarat Denisa Miron, bolnav.
Poliţia şi-a declinat competenţa. “Fiind vorba de comportament neadecvat la locul de muncă am sesizat conducerea spitalulu” a spus purtatorul de cuvânt al IPJ Vâlcea.
Dr. Adrian Cacovean susţine că nu mai poate lucra cu asistenta Dora Pavel după ce aceasta i-a dat ustensile nesterilizate în timp ce curăţa o plagă. “Asta e o crimă. Ce încredere mai pot avea eu într-un om care conştient a pus în pericol sănătatea unu pacient. Eu sunt responsabil de tot ceea ce se întămplă în cabinet, nu asistenta”, susţine dr. Cacovean, care a mai adăugat că de multe ori a coborât din sala de operaţie în policlinică şi a găsit trusele medicale nesterilizate.
Dora Pavel, de 58 de ani, a fost asistenta doctorului Mihail Marinoaică, neurochirurg cu care medicul Adrian Cacovean împărţea acelaşi cabinet. Neurochirurgul a plecat la muncă în Germania în urmă cu două luni, iar asistenta specializată în neurochirurgie a rămas  fără medic. Potrivit competenţelor sale, normal şi legal ar fi fost ca asistenta medicală să fie mutată în celălalt cabinet de neurochirurgie din Policlinică.
“Medicul neurochirug Carmen Pătruleasa nu o primeşte, a dat-o afară acum câţiva ani, iar ea pentru că nu are loc în niciun cabinet vrea morţiş să stea în cabinetul meu de chirurgie vasculară deşi nu are pregătirea necesară. Dar nu ca să mă ajute , ci ca să mă saboteze. Mi-a făcut sute de reclamaţii”, mai spune chirurgul.
Dora Pavel susţine că lucrează în cabinetul respectiv de şase ani: ”Aici este locul meu de muncă, nu mă duc în altă parte.”
Din cauza acestui conflict, Dr Adrian Cacovean lucrează fără asistentă medicală  în policlinică,  doar trei zile pe săptămână, în intervalul orar 7.00  – 14.00, deşi la uşa lui sunt adunaţi zeci de pacienţi.
“Programul este aberant. Ce fac cu pacienţii ce trebuie urgent operaţi, le spun să aştepte până la ora două după amiaza pentru că trebuie să stau în cabinet la consultaţii pentru că apoi sunt dat afară de asistentă? Sunt singurul medic din spital cu program făcut după cum vrea o asistentă”, a declarat doctorul.
Singurii afectaţi sunt pacienţii care sunt puşi pe drumuri. P.Iordache de 71 de ani din Galicea a pierdut un picior din cauza unei arterite şi riscă să îl piardă şi pe al doilea. “Am venit într-un picior la cabinet şi asistenta mi-a spus  să plec acasă că doctorul nu are program deşi el era acolo. Dorm la uşă până mă vede pentru că nu mai am bani să vin şi a doua oară”, spune bătrânul.
În apărarea asistentei medicale Pavel a sărit liderul Sindicatului SANITAS, Maria Costea, asistent medicală care susţine că doctorul face un abuz şi de aceea a fost nevoie de program separat.
“Asistenta stă singură în cabinet în timpul programului ei , iar doctorul lucrează fără asistentă.”, susţine liderul sindical. „Ce poate face o asistentă singură fără medic în cabinet? “Ce poate face şi un medic fără asistentă”, a venit răspunsul Mariei Costea.
Pentru statul degeaba, asistenta medicală Dora Pavel primeşete 1400 de lei.
Printr-o decizie a conducerii spitalului, Diana David, asistenta medicală specializată în chirurgie vasculară lucrează la cabinetul de neurochirurgie.
Georgeta Sălişte, directorul spitalului susţine că “doctorul Cacovean este o fire conflictuală” şi că a sesizat conducerea Consiliului Judeţean. „Este în curs o anchetă internă”, a preciat Sălişte.
Între managerul Georgeta Sălişte şi dr Adrian Cacovean există un conflict mai vechi care s-a lăsat cu procese câştgate de către doctor. “Gură slobodă” cum I se spune în spital,  medicul  critică public lipsurile, abuzurile din spital sau erorile medicale, îi învaţă pe pacienţi care le sunt drepturile, iar toate astea nu-s pe placul directoarei.
În 2008 după ce un un soldat diagnosticat greşit a murit în timp ce era plimbat cu ambulanţa între spitale, Georgeta Sălişte a fost demisă de ministrul sănătăţii de la acea vreme, Eugen Nicolaescu. Aceasta a câştigat procesul în instanţă şi-a rămas pe funcţie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News