Ministerul de Externe afirmă într-un comunicat transmis joi că rechemarea consulului este o măsură administrativă și că acesta trebuia să incheie procesul de predare-primire către angajatul desemnat sa preia activitatea consulara în 10 zile, lucru pe care Radu l-a refuzat în mod „repetat”. Însă, soția consulului României la Ankara, Cristian Alexandru Radu, acuză pe rețeaua de socializare, misiunea diplomatică din capitala turcă de o maniera „mafiotă” de a le trata familia si face inca un apel catre premier si catre ministrul de Externe, spunând că se teme pentru pentru ei și copilul lor, în vârstă de nici 3 ani.
„Ieri sotul meu a fost chemat la ambasada în jurul orelor 17, iar la scurt timp când a revenit în Secția Consulară a găsit 2 domni cu un laptop umblând la panoul de comanda unde se află camerele și alarma clădirii. Aceștia nu s-au prezentat. Seara, în jurul orelor 22 la revenirea din oraș, sotul meu a vrut să mearga să pornească sistemul de încălzire care se afla în incinta Secției Consulare, noi ca familie locuind la parterul clădirii.Pe grilajul Secției Consulare era pus un lanț cu lacăt, iar iala de la ușa era schimbată.A rămas șocat. La intrarea în locuință am remarcat că sistemul de monitorizare video și alarma nu funcționează, acestea fiind oprite total deși au funcționat în permanență încă de la sosirea aici. După orele 17, noi ca și familie, suntem singuri în cladire, în Turcia, unde numai în ultimele luni au avut loc atentate importante în Ankara, suntem fără pază, doar camerele și sistemul de alarma și un gard mic de 1/2 metru pe care oricine îl poate sări. Am rămas socați, speriați de modul cum MAE înțelege să facă lucrurile, ne-a fost teamă pentru noi și pentur copilul nostru de nici 3 ani! Nu am dormit toată noaptea, întrebându-ne ce urmează să ni se întâmple? De ce aceasta manieră de-a dreptul „mafiotă” la adresa soțului meu și a familie mele?”, a scris Gabriela Radu pe Facebook.
Pe de altă parte, MAE a transmis un comunicat în care explică ce s-a întâmplat. „Urmare sesizării unor abateri disciplinare și profesionale în desfăşurarea activităţii sale în cadrul secţiei consulare a ambasadei României la Ankara, sunt în curs demersurile de încheiere a misiunii consulului de la Ambasada României la Ankara, conform procedurilor specifice pentru rechemarea în ţară. Precizăm că rechemarea de la misiune este o măsură administrativă, care ţine de organizarea internă a activităţii MAE. Totodată, conform normelor interne, trimiterea în misiune în străinătate reprezintă o obligaţie de serviciu şi nicidecum un drept sau o modalitatea de avansare sau recompensare a personalului MAE. Persoana în cauză a fost notificată asupra rechemării în data de 22 februarie 2016 termenul stabilit şi comunicat pentru încheierea misiunii fiind 14 martie 2016. Astfel, consulul a avut la dispoziţie o perioadă de 20 de zile pentru pregătirile necesare revenirii în ţară. Totodată, această perioadă include procesul de predare-primire aferent activităţii consulare, impus de prevederile aplicabile în vigoare. Menţionăm că termenul de predare-primire este de maximum 10 zile. Până la acest moment, consulul a refuzat explicit, inclusiv prin mesajele transmise în spaţiul public, efectuarea acestei obligaţii de serviciu, destinată asigurării continuității activității consulare în slujba cetățenilor”, a anunțat MAE.
„Ministerul Afacerilor Externe are ca principală prioritate asigurarea serviciilor consulare în regim de continuitate. Având în vedere refuzul repetat al consulului de a efectua operaţiunea obligatorie de predare-primire, precum şi necesitatea ca misiunea să continue să asigure servicii consulare fără perturbarea regimului normal de activitate, persoanei în cauză i s-a încheiat activitatea pe linie consulară, ca parte a procesului de încheiere a misiunii. Un alt angajat MAE a fost desemnat să preia îndatoririle pe linie consulară la Ankara. Reamintim că la nivelul MAE este în curs de desfăşurare o anchetă referitoare la acest caz. La finalizarea anchetei dispuse de conducerea MAE vor fi luate măsurile legale ce se impun, în conformitate cu legile în vigoare, urmând ca aceste măsuri să fie comunicate în mod transparent opiniei publice”, mai transmite MAE.